Praat erover

Heb jij vragen over seksueel geweld tegen jongens, wil je meer weten over Qpido of wil je gewoon even praten? Bel, mail, chat, sms of whatsapp (met) ons.

Bellen: +316-29 33 80 64
E-mail: info@qpido.nl
Chat: dinsdag en donderdag van 15.00 tot 17.30 uur of op afspraak
Website: www.qpido.nl
WhatsApp of SMS'en: 06-29338064

Heb je kort geleden seksueel geweld meegemaakt? Heb je medische zorg nodig (bijv. omdat je bang bent voor SOA) of twijfel je over contact met de politie? Bel dan met Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland: 0800-0188. Als je niet in de regio Amsterdam-Amstelland woont, word je in contact gebracht met een Centrum bij jou in de buurt.

  • geenzin
  • geenzin
  • geenzin

DIRECT ADVIES VIND JE IN ONZE FAQ

#GEENZIN

Ik wil erover praten

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een verzamelterm voor seksuele handelingen tegen je zin in. Dit kan fysiek zijn, bijvoorbeeld wanneer je verkracht bent of afgetrokken wordt zonder dat je dat wilde. Maar seksueel geweld kan ook zonder aanraking plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer iemand je dwingt om seksueel getinte dingen te doen voor de webcam of je gedwongen moet kijken naar seksuele handelingen.

Naar schatting worden er ieder jaar 22.400 jongens slachtoffer van seksueel geweld. * Twijfel jij of je te maken hebt gehad met seksueel geweld? Heb jij wel eens seksuele handelingen verricht die je liever niet wilde? Of heb je online vervelende ervaringen gehad, bijvoorbeeld in chatrooms of via whatsapp? Je bent niet de enige en je hoeft je nergens voor te schamen. We kunnen al jouw vragen beantwoorden. Praat erover met iemand uit ons team.

Waarom moet ik erover praten?

Veel jongens lopen jarenlang rond met hun geheim omdat ze bang zijn om erover te praten. Dat is een zware last om te moeten dragen, vooral omdat het veel invloed kan hebben op je leven. Je kunt er psychische (en soms zelfs fysieke) klachten van krijgen. Zo kunnen toekomstige relaties lastig zijn, omdat je moeite hebt met vertrouwen, maar je kunt er ook door gaan twijfelen of je op jongens of op meisjes valt. Dit zijn maar een paar voorbeelden – de gevolgen zijn voor iedereen anders. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.

Door erover te praten, zet je de eerste stap in het stoppen en verwerken van het geweld of misbruik. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat je er later zo min mogelijk last van hebt. Het is belangrijk dat jij – als jij zelf een slachtoffer bent – weet dat je niet alleen bent. Seksueel geweld heeft impact op de rest van je leven, maar als je erover praat kun je voor een groot deel zelf bepalen hoeveel invloed het zal hebben.

Wat is Qpido?

Qpido helpt jongens en meisjes die te maken hebben met dwang bij liefde en seks. #GEENZIN richt zich specifiek op jongens die slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld, omdat we weten dat er duizenden slachtoffers zijn die er niet over durven praten. Uit schaamte, schuldgevoel of angst voor wat de omgeving ervan vindt.

Ons begeleidingsprogramma Romeo richt zich specifiek op jongens die moeite hebben met het aangeven van seksuele grenzen of het accepteren van seksuele grenzen van anderen. We werken met een ervaren team van deskundige hulpverleners, psychologen en orthopedagogen. Wij werken in de regio Amsterdam en een groot deel van Noord-Holland.

Wat gebeurt er als ik contact opneem?

Als je contact met ons opneemt, zit je nergens aan vast. Jij bepaalt wat er gebeurt. Bij ons kun je jouw verhaal doen. Als je hulp wilt, kunnen wij die bieden. We kunnen je goed begeleiden en je doorverwijzen naar therapie (alleen als jij dat wilt).

Ik wil er meer over weten

Over seksueel geweld tegen jongens

Naar schatting worden er ieder jaar 22.400 jongens slachtoffer van seksueel geweld. Seksueel geweld is een verzamelnaam voor seksuele handelingen tegen iemands zin in. Dit kan fysiek zijn, bijvoorbeeld bij verkrachting of ongewenste aanraking of bevrediging. Maar het kan ook online plaatsvinden, zoals bij online kinderlokken (ook wel: grooming). Daarnaast komt het voor in alle lagen van de samenleving.

Toch praat maar een heel klein deel van de jongens hierover – en een nóg kleinere groep vraagt om professionele hulp. Dit heeft te maken met een groot aantal factoren, denk aan: schaamte, angst of twijfels over het slachtoffer zijn. Het herkennen van seksueel geweld is de eerste stap naar het stoppen en het verwerken ervan. De mensen in de omgeving van slachtoffers kunnen hen helpen om die eerste stap te zetten, door ernaar te vragen en het zo meer bespreekbaar te maken.

Wat is Qpido?

Qpido helpt jongens en meisjes die te maken hebben met dwang bij liefde en seks. Dwang bij seks (en overige seksuele handelingen) noemen wij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ons begeleidingsprogramma Romeo richt zich specifiek op jongens die moeite hebben met het aangeven van seksuele grenzen of het accepteren van seksuele grenzen van anderen. We werken met een ervaren team van deskundige hulpverleners, psychologen en orthopedagogen. Ons werkveld is Amsterdam en een groot deel van Noord-Holland.

Over #GEENZIN

#GEENZIN richt zich specifiek op jongens van 13 tot 18 jaar, omdat er in die leeftijdscategorie duizenden slachtoffers zijn die onzichtbaar blijven. Dat willen wij samen met jullie veranderen door het bespreekbaar te maken. Durf ernaar te vragen, óók zonder een aanleiding of vermoeden, en durf erover te praten.

* Bron: Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen (2014). “Op goede grond: De aanpak van seksueel geweld tegen kinderen”. Deze schatting is ter illustratie.