Sexting/Grooming

Wil je meer informatie over sexting en grooming? Ben je of ken je iemand die hulp nodig heeft? Neem dan contact met ons op!

Telefoon: 06-29338064
E-mail: info@qpido.nl
Chat: dinsdag en donderdag van 15.00 tot 17.30 uur of op afspraak
Website: www.qpido.nl
WhatsApp en SMS: 06-29338064

  • 1

DIRECT ADVIES VIND JE IN ONZE FAQ

Sexting/Grooming

Tegenwoordig is de rol van het internet en sociale media groot. Sociale media is de benaming voor digitale ontmoetingsplaatsen, zoals weblogs, forums, wiki's, chatrooms en sociale netwerken. Voorbeelden van sociale netwerken zijn: Facebook, WhatsApp, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Flickr, Instagram, Telegram, Snapchat, Facetime en Skype.

Veel mensen beleven in het dagelijks leven veel plezier aan deze sociale netwerken en het internet, maar gebruik hiervan kan ook risico’s met zich meebrengen. Twee van deze risico’s die steeds vaker voorkomen zijn ‘Sexting’ en ‘Grooming’.

- 10 tips  

- Feitjes  

 

 

Sexting

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of het internet. De term bestaat uit ’sex’ (hiermee wordt bedoeld dat de inhoud seksueel getint is) en ‘texting’ (de vorm waarbinnen de inhoud wordt verstuurd, zoals bijvoorbeeld binnen Whatsapp, Telegram of Snapchat).

 

Grooming

Een risico van sociale media is dat je in contact kan komen met mensen die verkeerde bedoelingen hebben. Dit kunnen loverboys of digitale kinderlokkers zijn en hebben het doel om misbruik van je te maken, dit heet Grooming. Digitale kinderlokkers zijn volwassenen die zich vaak seksueel aangetrokken voelen tot kinderen en jongeren. Loverboys maken vaak misbruik van meisjes, soms ook jongens, om geld te verdienen door hen gedwongen seks te laten hebben met onbekende personen. Groomers zijn er op uit om je te misleiden op een manier dat je het niet door hebt. De groomer wil een speciale (vertrouwens)band met je opbouwen, zodat hij/zij er voor kan zorgen dat je steeds meer je grenzen verlegt. Ook kunnen ze erop aansturen dat je je uitkleedt voor de webcam of om je (in het geheim) te ontmoeten.
Het kan zijn dat je meer vragen hebt na het lezen van deze informatie of dat je vragen hebt over liefde, relaties, grenzen, dwang of seks. Qpido is een expertisecentrum dat je hierbij verder kan helpen. Je kunt contact met ons opnemen voor meer info of anoniem chatten met één van onze medewerkers.

Mogelijk heb je vragen over iets wat er gebeurd is, waarvan je niet zo goed weet wat je daar mee moet of kan. Je kunt dan ook terecht op de website www.vraaghetdepolitie.nl.

 

 

10 tips voor jonge Sociale Media en internet gebruikers

 

1. Gebruik een nickname.

Door een andere naam te gebruiken op sociale media en internet ben je moeilijker te vinden door vreemden. Denk goed na over het nut/reden van het gebruiken van je eigen naam.

2. Scherm je profiel af

Stel bijvoorbeeld jouw Facebook profiel in op ‘zichtbaar voor alleen vrienden’, zodat alleen zij jouw persoonlijke foto’s en berichten kunnen zien en dat dit niet openbaar is voor de hele wereld.

3. Voor altijd

Alles wat jij online zet gaat er nooit meer vanaf, ook als het niet direct zichtbaar meer is, is het altijd nog terug te vinden.

4. Gouden regel

Als je iets niet zou doen in het echte leven (in real life), doe dit dan ook niet in cyberspace, denk goed na voordat je handelt.

5. Gebruik geen tags

Zodra je iemand tagt in een foto of bericht wordt dit bericht of deze foto ook geplaatst op de sociale media van deze getagde persoon. Het kan zo zijn dat deze persoon zijn profiel openbaar heeft staan of op vrienden van vrienden. Jouw foto of bericht kan hierdoor door vele (onbekende) anderen bekeken en/of gelezen worden, wees je hier dus bewust van.

6. Respecteer andermans privacy

Zet geen gegevens, foto’s of video’s online zonder toestemming van andere personen, ook al denk jij zelf dat het heel grappig is. Het posten van stiekem opgenomen filmpjes kan zelfs strafbaar zijn.

7. Post geen persoonlijke gegevens

Vertel nergens en aan niemand de naam van jouw school, je woonadres, je telefoonnummer of e-mailadres. Houdt ook je wachtwoorden voor jezelf en vertel deze niet aan anderen.

8. Online imago

Denk bewust na over je ‘online imago’. Google jezelf regelmatig zodat je weet wat anderen over jou terug kunnen vinden op het internet. Denk voor jezelf na over de vraag of jij wilt dat anderen deze informatie zo makkelijk kunnen vinden en wat de gevolgen hiervan zouden kunnen zijn voor nu maar ook op langer termijn. Meld je aan op google.com/alerts, zodat je kunt bijhouden wat er online over je wordt gezegd.

9. Wees kritisch op vrienden

Voeg alleen mensen toe op jouw sociale media die jij goed kent. Lid worden van een bepaalde groep of vrienden worden met een bekende Nederlander is geen goed idee, omdat hierdoor veel onbekende ineens jouw profiel kunnen bekijken. Check regelmatig jouw vriendenlijst en bedenk hierbij of het allemaal nog steeds vrienden van jou zijn.

10. Niet zomaar afspreken

Bel of sms niet met mensen die je alleen via het internet kent, geef überhaupt jouw mobiele nummer niet aan onbekende. Spreek nooit zomaar af met iemand die je online hebt leren kennen maar overleg dit met jouw ouders om neem een volwassene mee naar deze afspraak.

(Bron: www.mijnkindonline.nl)

 

Feitjes

 

  • Delen van foto’s is normaal. Dit doen heel veel mensen. Het wordt strafbaar als het gaat om seksueel getinte filmpjes en foto’s.

 

  • Als je zelf seksueel getinte filmpjes en foto’s verstuurt van iemand jonger dan 18 jaar, ben je strafbaar! Zowel de maker als de ontvanger van seksueel getinte foto’s en/of filmpjes kunnen vanaf hun 12e jaar vervolgd worden voor het maken, bezitten en verspreiden van kinderporno. De wet houdt géén rekening met experimenteergedrag van jongeren.

 

  • Als je een strafblad krijgt met vermelding van een zedendelict, dan kom je daar nooit meer vanaf. Dit betekent dus ook dat je nooit meer een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt krijgen, waardoor je later op bijna geen enkele plek meer kunt werken.

 

  • Loverboys of digitale kinderlokkers werken tegenwoordig veel via internet waar veel meisjes en jongens actief zijn op sociale media.

 

  • Als je wordt misbruikt is dit nóóit jouw schuld! Groomers zijn er op uit om je te misleiden, dit kunnen ze als de beste en op zo’n manier dat je het niet door hebt.

 

  • De impact van sexting en grooming is voor slachtoffers enorm. Er is een aantal gevallen bekend waarbij slachtoffers geen andere uitweg zagen dan zelfmoord.