neem contact op

Wil je meer informatie over sexting en grooming? Ben je of ken je iemand die hulp nodig heeft? Neem dan contact met ons op!

Telefoon: 06-29338064
E-mail: info@qpido.nl
Chat: dinsdag en donderdag van 15.00 tot 17.30 uur of op afspraak
Website: www.qpido.nl
WhatsApp en SMS: 06-29338064

  • 1

DIRECT ADVIES VIND JE IN ONZE FAQ

Sexting/Grooming

Tegenwoordig is de rol van het internet en sociale media groot. Sociale media is de benaming voor digitale ontmoetingsplaatsen, u kunt hierbij denken aan weblogs, forums, wiki's, chatrooms en sociale netwerken. Voorbeelden van sociale netwerken zijn: Facebook, WhatsApp, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Flickr, Instagram, Telegram, Snapchat, Facetime en Skype. Veel kinderen en jongeren beleven in het dagelijks leven veel plezier aan deze sociale netwerken en het internet, maar gebruik hiervan kan ook risico’s met zich meebrengen. Twee van deze risico’s die steeds vaker voorkomen zijn Sexting en Grooming.

- 5 tips  

- Feitjes  

- Stappenplan Sexting en Grooming    Sexting
Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of via het internet. De term bestaat uit ’sex’ (hiermee wordt bedoeld dat de inhoud seksueel getint is) en ‘texting’ (de vorm waarbinnen de inhoud wordt verstuurd, zoals bijvoorbeeld binnen Whatsapp, Telegram of Snapchat).  

Grooming
Een risico van sociale media is dat uw kind in contact kan komen met mensen die verkeerde bedoelingen hebben. Dit kunnen loverboys of digitale kinderlokkers zijn en hebben het doel om misbruik van uw kind of de jongere te maken, dit heet Grooming. Digitale kinderlokkers zijn volwassenen die zich vaak seksueel aangetrokken voelen tot kinderen. Loverboys maken vaak misbruik van meisjes, soms ook jongens, om geld te verdienen door hen gedwongen seks te laten hebben met onbekende personen. Groomers zijn er op uit om kinderen te misleiden op een manier dat zij het niet door hebben. De groomer wil een speciale (vertrouwens)band opbouwen, zodat hij/zij er voor kan zorgen dat iemand steeds meer zijn/haar grenzen verlegt. Ook kunnen ze erop aansturen dat iemand zich uitkleedt voor de webcam of om elkaar (in het geheim) te ontmoeten.
Het kan zijn dat u meer vragen heeft na het lezen van deze informatie. Qpido is een expertisecentrum dat u hierbij verder kan helpen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Mogelijk heeft u vragen over iets wat er gebeurd is met uw kind, waarvan u niet zo goed weet wat u daarmee moet of kan doen. Via de website www.vraaghetdepolitie.nl kunt u terecht met alle mogelijke vragen omtrent veiligheid.

5 tips voor ouders van jonge gebruikers van sociale media en internet 1. Pak een stoel en kijk mee.
Wat doet uw kind eigenlijk de hele tijd op het internet? Met wie communiceert hij/zij en hoe gaat dit in zijn werk? Is het allemaal onschuldig of gebeurt er ook wel eens iets vervelends zoals pesterijen of een seksueel getinte opmerking? Hoe gaat uw kind hiermee om? En hoe reageert u zelf hierop? U weet pas wat sociale media inhoudt als u weet hoe het werkt. Laat uw kind dingen aan u uitleggen, dit terwijl u meekijkt. Stel geïnteresseerde vragen, zonder hierbij te oordelen of te willen adviseren. Neem het serieus; kinderen maken geen onderscheid tussen internet en het dagelijks leven, of ‘echte’ vrienden en online vrienden. Deze werelden lopen voor hen volledig door elkaar heen. Zoals u elke dag aan uw kind vraagt hoe het op school is gegaan zou u ook kunnen vragen of hij/zij nog iets heeft meegemaakt op het internet. Op deze manier erkent u het voor hen zo belangrijke deel van hun sociale bestaan. Tevens weet uw kind op deze manier dat hij/zij bij u terecht kan met vragen of wanneer hij/zij van iets schrikt dat hij/zij op het internet tegen komt.  

2. Wijs op het belang van privacy

Kinderen en jongeren zijn impulsief, zo zit hun brein nou eenmaal in elkaar. Ze denken vaak niet goed na over de gevolgen van hun acties en zien ook het probleem niet van het gebrek aan privacy op internet. Als het aan hen ligt plaatsen zij alles online, van gedetailleerde verslagen van ruzies tot hun meest sexy foto’s. Ze realiseren zich niet dat het internet een ijzeren geheugen heeft, en dat wat je online zet, altijd terug te vinden is. Het is aan de volwassenen om hen duidelijk te maken dat je nooit persoonlijke informatie moet prijsgeven, zoals e-mailadressen, huisnummers, telefoonnummers of de naam van de school. Laat uw kind ook weten dat het belangrijk is de privacy van anderen te respecteren, en dat je niet zomaar gênante foto’s of filmpjes van klasgenoten online moet zetten. Het op internet verspreiden van stiekem opgenomen filmpjes kunnen in sommige gevallen zelfs strafbaar zijn. Wijs uw kind er ook op zijn profiel af te schermen om er zo voor te zorgen dat alles wat hij/zij op Facebook zet alleen zichtbaar is voor vrienden.

 

3. Maak je kind weerbaar

Kinderen kunnen op het internet ook seksuele toespelingen of verzoeken krijgen. Wat als een jongen of meisje bijvoorbeeld vraagt voor de webcam kleren uit te doen? Of een sexy foto van jezelf te versturen? Vooral bij pubers is het belangrijk ze van tevoren te laten nadenken over bepaalde situaties en wat ze zouden doen, omdat hun impulsieve brein niet goed in staat is dat op het moment zelf goed in te schatten. Maak kinderen vooral duidelijk dat ze nooit zomaar moeten afspreken met iemand die ze alleen van het internet kennen. Laat ze eerst één van de ouders inlichten en zorg dat ze niet alleen naar deze afspraak gaan.

 
4. Gouden regel

Leer uw kind dat wanneer hij/zij iets niet zou doen in het echte leven (real life) het dan ook niet te doen in cyberspace, maak uw kind er bewust van eerst goed na te denken en dan pas te handelen.

  5. Online imago

Leer uw kind bewust na te denken over zijn/haar ‘online imago’. Google uw kind regelmatig, of laat dit door henzelf doen. Op deze manier weet u wat anderen over uw kind terug kunnen vinden op het internet. Laat uw kind zich aanmelden op google.com/alerts, zodat uw kind kan bijhouden wat er online over hem/haar wordt gezegd.  
(Bron: www.mijnkindonline.nl)

   
Feitjes  

  • 88% Van alle zelfgemaakte foto’s en video’s wordt via het internet gedeeld. Dit betekent dat wanneer je foto’s van jezelf via internet, Sociale Media en WhatsApp doorstuurt, je geen controle hebt over wat er verder mee gebeurt. Foto’s en video’s kunnen bij onbekende belanden en die kunnen er mee doen wat zij willen.
 
  • Delen van foto’s is normaal. Dit doen heel veel mensen. Het wordt strafbaar als het gaat om seksueel getinte filmpjes en foto’s.
 
  • Als je zelf seksueel getinte filmpjes en foto’s verstuurt van iemand jonger dan 18 jaar, ben je strafbaar! Zowel de maker als de ontvanger van seksueel getinte foto’s en/of filmpjes kunnen vanaf hun 12e jaar vervolgd worden voor het maken, bezitten en verspreiden van kinderporno. De wet houdt geen rekening met experimenteergedrag van jongeren.
 
  • Loverboys of digitale kinderlokkers werken tegenwoordig veel via internet waar veel meisjes en jongens actief zijn op sociale media.
 
  • Als uw kind wordt misbruikt is dit nooit zijn of haar schuld! Groomers zijn er op uit om hen te misleiden, dit kunnen ze als de beste en op zo’n manier dat uw kind het niet door heeft.
 
  • De impact van sexting en grooming is voor slachtoffers enorm. Er is een aantal gevallen bekend waarbij slachtoffers geen andere uitweg zagen dan zelfmoord.