Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Aanbod / Voorlichting

Sexting & Grooming en SnAppje

De leuke en minder leuke kanten van social media

Internet en social media zijn helemaal van deze tijd. Het is handig, snel en leuk. Maar het brengt ook een aantal risico’s met zich mee, bijvoorbeeld shamesexting en grooming. Het is belangrijk kinderen en jongeren hiervan bewust te maken, zodat zij weten wat ze kunnen doen als ze in situaties terecht komen waarin zij liever niet willen belanden. 

Sexting is het delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele data. Zolang dit gebeurt als beide partijen het willen, het leuk vinden en doen omdat ze het zelf willen en het op basis van vertrouwen en wederzijds respect gebeurt, kunnen jongeren (en volwassenen) dit doen. Als je het niet wil, hoef je niet aan sexting te doen. 

Shamesexting is het delen en verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal van anderen. Het kan als gevolg hebben dat de afgebeelde persoon zich hier rot over voelt, zich erg schaamt en niet meer naar school wil. Dit wordt ook exposen genoemd. Het delen van naaktmateriaal van minderjarige kinderen wordt door de wet opgevat als het verspreiden van kinderporno. 

Grooming is een werkwijze van (met name) volwassenen (vooral mannen) om online het vertrouwen te winnen van kinderen zodat zij hen uiteindelijk seksueel kunnen misbruiken en/of uitbuiten.

Aanbod
Ons aanbod rondom sexting en grooming bestaat uit:

  • Voorlichting ‘SnAppje’
  • Voorlichting ‘Sexting & Grooming’
  • Voorlichting ‘Sexting & Grooming’ voor ouders en professionals

Voorlichting ‘SnAppje’
‘SnAppje’ is een voorlichting voor leerlingen van groep 7 en 8 van het primair en speciaal onderwijs. Het doel van de voorlichting ‘SnAppje’ is het vergroten van kennis over en bewust zijn van de risico’s van social media. Het is een interactieve les met pakkend filmmateriaal over de risico’s van social media. Leerlingen krijgen handige tips en tools om social media leuk en veilig te houden. De voorlichting duurt anderhalf uur en wordt op school gegeven door twee ervaren voorlichters van Qpido.

Voorlichting ‘Sexting & Grooming’
‘Sexting & Grooming’ is een voorlichting die vaak gegeven wordt aan leerlingen van de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Het doel van de voorlichting ‘Sexting & Grooming’ is het vergroten van kennis over en bewust zijn van de risico’s van social media. Het is een interactieve les met pakkend filmmateriaal over de risico’s van social media. Leerlingen krijgen handige tips en tools om social media leuk en veilig te houden. De les duurt anderhalf uur en worden op school gegeven door twee ervaren voorlichters van Qpido.

Voorlichting ‘Sexting & Grooming’
Verder bieden wij ouders en professionals voorlichting op het gebied van sexting en grooming.

Klik hier voor de training voor professionals.

Aanvragen
De voorlichtingen worden gegeven op scholen door heel Nederland. In sommige gemeenten zijn hier inkoopafspraken over gemaakt maar we kunnen voor elke school een offerte maken.

Naast de scholen bedienen we ook zorginstellingen waar kinderen en jongeren in residentiële zorg verblijven of op ambulante basis begeleid worden.

Heb je interesse in een voorlichting voor jouw school of instelling? Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen doen? Vul dan onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op.

  • Ben je een ouder/verzorger, geef dan aan voor welke instelling je een vraag hebt over een voorlichtingsles of een aanvraag wilt doen.
  • Stel hier je vraag over de voorlichtingsles of vertel voor welke groep(en) je de lessen wilt inplannen. Vermeld het aantal groepen, de samenstelling (opleidingsniveau, geslacht en leeftijd) en de grootte per groep. Licht ook toe waarom je wilt dat de groepen deze voorlichtingsles krijgen.
  • Als je alleen een vraag hebt gesteld, sla deze vraag dan over en verstuur het formulier.