Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

Gids:Fases van slachtoffers

Zeven fasen

Over het algemeen zijn er zeven fasen waarin een slachtoffer van een loverboy zich kan bevinden.

Fase 1: Euforie

Het slachtoffer leert de loverboy kennen en wordt verliefd. Vaak zal de loverboy zich voordoen als de ideale partner, terwijl hij eigenlijk bezig is zijn slachtoffers langzaam los te weken van vrienden en familie.

Fase 2: Grenzen

Het slachtoffer heeft soms tegen zijn of haar wil seks met de loverboy. De loverboy vertelt zijn slachtoffer dat hij geld nodig heeft om schulden af te lossen, hiervoor gebruikt het geld wat zijn slachtoffer tegen zijn of haar wil verdient door seks te hebben met andere mannen.
De loverboy chanteert het slachtoffer met foto's of filmpjes waarop hij of zij seks heeft. Door chantage doet het slachtoffer wat wil.

Fase 3: Hersenspoeling

De loverboy manipuleert en programmeert zijn slachtoffer door wisselend gedrag te vertonen. Het ene moment is hij lief, dan boos, agressief of ongeïnteresseerd. Het slachtoffer wordt hierdoor onzeker en past gedrag aan om het de loverboy naar de zin te maken.

Fase 4: Slaafse gehoorzaamheid

De loverboy bepaalt wat het slachtoffer MOET doen, hij beschouwt hem of haar als zijn eigendom. Hij of zij heeft alleen de loverboy om op terug te vallen en kan zelf geen keuzes of beslissingen meer maken.

Fase 5: Ontluistering

Het slachtoffer begint te twijfelen aan de liefde van de loverboy en gaat zich verzetten tegen de dingen die hij eist.
Schaamte of schuldgevoel richting familie en vrienden overheerst. Het moeten toegeven dat zij toch gelijk hadden, kan het slachtoffer ervan weerhouden steun te zoeken.

Fase 6: Ontmaskering

De liefde voor de loverboy gaat wankelen. Het slachtoffer komt erachter dat de loverboy meerdere vriendjes of vriendinnetjes heeft en onder dwang houdt. Er kunnen gesprekken met familie of vrienden volgen, maar de loverboy blijft invloed houden.

Fase 7: Losmaking

Het slachtoffer zoekt hulp en duikt onder voor de loverboy. De invloed neemt af, maar de onzekerheid neemt toe. Op wie kan hij of zij nog rekenen? De hele wereld bestond een lange tijd uit de loverboy en zijn netwerk.
Dit is de fase waarin steun en hulp heel belangrijk zijn.

Ook belangrijk

Het kan zijn dat sommige fasen overgeslagen worden of dat een slachtoffer terug kan gaan naar een eerdere fase. Dan lijkt hij of zij los te komen van de loverboy, maar gaat hij of zij toch terug. Voor de omgeving kan dit machteloos en frustrerend zijn.