Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

Gids:Zo bescherm je je kind

1. Hoe social ben jij?

Social media is leuk en handig en het brengt helaas ook gevaren met zich mee. Het is daarom belangrijk dat jij als ouder weet waar je kind mee bezig is. Blijf dus op de hoogte van de nieuwste social media trends!

2. Leer van elkaar

De trends op social media bijhouden is een uitdaging. Waarschijnlijk is jouw kind expert op dit gebied en vaak vinden kinderen het leuk om ouders wat te leren! Vraag een keer of jouw kind je uitlegt hoe die nieuwste app werkt.

3. Maak afspraken

Kinderen hebben grenzen nodig. Maak afspraken over het internetgebruik. Bijvoorbeeld:
* Hoe ga je online met anderen om?
* Hoeveel uur per dag mag je kind op internet?
* Wie accepteer je op social media?
* Welke informatie deel je wel en niet online?

4. Blijf in gesprek

In gesprek blijven met je kind is ontzettend belangrijk. Bespreek wat de gevaren van het internet zijn, bespreek dat niet alles op internet echt is en bespreek ook vooral de positieve kanten van het internet.

5. Oordeel niet

Als je kind slachtoffer is geworden van shamesexting, veroordeel je kind dan niet. Dit kan lastig zijn, omdat je de keuze die je kind heeft gemaakt misschien niet begrijpt. Bedenk dan dat het heel verdrietig is en moeilijk wanneer er een foto van je kind rondgaat. Steun en troost zijn heel belangrijk! Voor je kind en ook voor jou.

6. De ander is fout

Als je kind slachtoffer is van shamesexting, bedenk dan dat sexting onderdeel kan zijn van het ontdekken van de eigen seksualiteit. Degene die de foto door heeft gestuurd heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen van jouw kind. Diegene zit fout, niet jouw kind.

7. Steun voor jezelf

Ook voor jou als ouder is het verdrietig als je kind slachtoffer is van sexting. Bij wie kun jij je verhaal kwijt en wie kan jou steunen? Je kunt altijd bellen met ons!

8. Schakel hulp in

Het verspreiden van naaktfoto’s van een minderjarige wordt in Nederland beschouwd als kinderporno en is dus strafbaar. Overweeg of jullie aangifte willen doen. Schakel als dit nodig is Qpido in voor ondersteuning voor zowel slachtoffers als verspreiders.