Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

Gids:Jouw kind en grenzen stellen

1. Fouten maken mag

Als volwassene zijn sommige keuzes die gemaakt worden door jongeren moeilijk te begrijpen. Houd in gedachte dat iedere jongere voornamelijk leert door te experimenteren. Soms moet een jongere eerst de fout in gaan, voordat hij of zij doorheeft dat iets niet goed voelt.

2. Word niet boos

Je kind kan over zijn of haar grens laten gaan. Misschien voelt hij of zij grenzen nog niet goed aan, durft niet goed grenzen aan te geven of is de grens door een ander niet geaccepteerd. Word niet boos op je kind en bedenk dat ook jij het niet leuk vindt wanneer iemand je grens over gaat.

3. Korte termijn vs. lange termijn

Waar je als ouder verwacht dat je kind na kan denken over de gevolgen op lange termijn, blijkt dit in de werkelijkheid nog niet zo makkelijk. Hersens van pubers zijn nog volop in ontwikkeling en zijn meer gericht op de korte dan op de lange termijn. Ze kunnen hier dus niet altijd bewust iets aan doen.

4. Toon begrip

Wanneer je kind iets vervelends heeft meegemaakt, toon dan begrip voor je kind. Luister goed naar zijn of haar verhaal en probeer niet te oordelen. Schakel als dit nodig is hulp in van bijvoorbeeld Qpido, school of een huisarts.

5. Jij bent het voorbeeld

Jij bent het voorbeeld van jouw kind. Het is belangrijk dat je jouw eigen grenzen aangeeft.
Het kan lastig zijn om jouw kind te begrenzen. Toch hebben jongeren grenzen, duidelijkheid en structuur nodig om zich op een veilige manier te kunnen ontwikkelen!