Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
jongerenartikel december

24 december 2018

2018, het jaar van acceptatie?!

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Maandelijks schrijft een jongere (17 jaar) een artikel rondom de thema’s van Qpido. De naam blijft anoniem. 

”Het is eind december. Het begint steeds kouder te worden. Iedereen is gelukkig en we hebben net kerst achter de rug. Nu dat het einde in zicht is, is iedereen druk in de weer met het afsluiten van het jaar, het kopen van leuke kleding. Logisch natuurlijk, iedereen wil spetterend het nieuwe jaar in en iedereen heeft daar het volkomen recht op. Iedereen? Natuurlijk!

Voordat dit jaar eindigt wil ik graag terugblikken op iets heel speciaals. Dit jaar was namelijk voor één heel speciale groep een zeer belangrijk jaar. Dit jaar heeft niet alleen meer acceptatie geboden aan deze groep, het heeft ook meer mogelijkheden geboden en in het bijzonder, meer rechten dan voorheen. Ik heb het over de gegroeide acceptatie voor de LHBTI community (de groep van lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en mensen met een intersekseconditie) en met name over de gegroeide acceptatie voor transgenders.

Als we het hebben over transgenders, dan weet zowat driekwart van heel Nederland waar wij het over hebben. Voorheen, dan heb ik het over 2 jaar geleden, was het allemaal taboe en waren transgenders personen die “aandacht” zochten. Gelukkig heeft dit jaar daar veel verandering in gebracht en heeft het ervoor gezorgd dat meer mensen nu de transgenders kunnen begrijpen en zelfs accepteren. Dit is alles werd mede mogelijk gemaakt door de zeer snel groeiende “importance” van social media. Maar ook door de moed die alle LHBTI’ers hebben getoond dit jaar.

Waarom ik dit allemaal weet is omdat dit jaar, rond april, een jongen van mijn oude school niet alleen uit de kast is gekomen maar ook zo dapper is geweest is om aan iedereen te vertellen hoe graag hij eigenlijk een meisje wilde zijn. Ik weet helaas niet veel over zijn verhaal. Ik heb hem wel één keer persoonlijk gesproken en toen vertelde hij mij iets heel bijzonders. Hij zei dat dit jaar het resultaat was van wat er gebeurt als je dapper genoeg bent om te praten over onderwerpen wat door meerdere mensen als taboe wordt gezien en dat is precies de reden waarom ik dit artikel aan het schrijven ben.

Misschien zul je wel denken dat je niks kunt leren van de LHBTI’ers omdat jij juist straight bent maar eigenlijk is het tegendeel ervan waar. Het mooiste wat ik, als straight zijnde, heb geleerd is dat je je niets moet aantrekken van wat mensen zeggen en juist moet durven praten over onderwerpen waar mensen het liefst niks over willen horen. We zijn nou eenmaal de jeugd van nu maar ook de toekomst van morgen en als wij openlijk durven te praten zoals de LHBTI’ers, kunnen wij er in ieder geval vanuit gaan dat we een toekomst tegemoet gaan waarin we goed met elkaar kunnen communiceren en dus elkaar goed kunnen begrijpen. Wie zou dat niet willen?

“Be the change you want to see, you’ve got that power!!!”

Half januari verschijnt het volgende artikel. Dit artikel zal gaan over sexting en grooming.

Terug naar overzicht