Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

28 juni 2019

5 Dingen die je nog niet wist over mannen

Artikel
Terug naar overzicht

1. Mannen hebben ook vrouwelijke geslachtshormonen

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord dat mannen het hormoon testosteron hebben en vrouwen het hormoon oestrogeen. Dit zijn de hormonen die zorgen voor vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Het klopt dat mannen over het algemeen meer testosteron hebben dan vrouwen en vrouwen meer oestrogeen dan mannen, maar zowel mannen als vrouwen hebben beiden! Door de schommelingen van deze hormonen in de puberteit, gebeuren er soms dingen die je niet verwacht. Zie punt 2 en 3.

2. Een erectie is niet altijd het gevolg van seksuele opwinding

Als mannen een erectie (stijve penis) hebben, komt dat niet altijd door seksuele opwinding. Het kan ook komen door een per ongelijke aanraking of zoals bij puberjongens vaak gebeurt: door grote schommelingen in de hoeveelheid hormonen in hun lichaam. Als je ziet dat een jongen in je klas ineens een “tent in zijn broek” heeft, hoeft dat dus niet per se te betekenen dat hij verliefd is op de juf!

3. Mannen krijgen ook borsten in de puberteit

Mannen beschikken dus over vrouwelijke geslachtshormonen. In de puberteit komen daar op een gegeven moment veel mannelijke geslachtshormonen bij, maar omdat dat niet direct aan het begin van de puberteit gebeurt, ontwikkelen de meeste jongens in de puberteit borstgroei. Dit kan zorgen voor pijnlijke, gevoelige tepels en een kleine vergroting van de borsten. Als het testosterongehalte toeneemt, verdwijnen de borsten weer.

4. Mannen hebben een dikkere, vettigere huid dan vrouwen

De huid van mannen en vrouwen is niet helemaal hetzelfde. Een mannenhuid is 25% dikker dan een vrouwenhuid en ziet er ook vanbinnen anders uit. Hij heeft meer haar- en talgklieren, waardoor de huid steviger, maar ook vettiger is. Dit zorgt ervoor dat mannen sneller puistjes ontwikkelen dan vrouwen, maar ook dat ze later minder snel rimpels krijgen dan vrouwen.

5. Brein van jongens ontwikkelt zich later dan van meisjes

Heb jij ook het idee dat meisjes veel eerder met “grote mensen dingen” bezig zijn dan jongens? Dat klopt wel, want het brein van jongens ontwikkelt zich wat langzamer dan het brein van meisjes. Het mannenbrein is over het algemeen helemaal ontwikkeld in het 25e levensjaar en het vrouwenbrein in het 23e levensjaar. Dit zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat jongens in de puberteit vaak een stuk impulsiever zijn dan meisjes!

Door: Carmen Kloosterhuis

Terug naar overzicht