Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

01 september 2019

Back to school!

Artikel
Terug naar overzicht

De laatste zomervakantie na de basisschool is afgelopen. Je staat op het punt om aan je nieuwe avontuur te beginnen. Het avontuur dat middelbare school heet.
Voor de zomer heb je afscheid genomen van je basisschool. Op je oude school kende je elk hoekje, elk lokaal, de school had geen geheimen voor je.
Elke docent wist wie jij was, je groette ze altijd allemaal. Je maakte grapjes met ze. Het laatste jaar, in groep 8, voelde je je goed op school. Zelfverzekerd. Je was een van de oudsten en grootsten. De kleintjes keken tegen je op, gingen voor je aan de kant als je ergens wilde zitten op het schoolplein. Het voelde goed om volgend jaar naar de middelbare school te gaan.

Maar nu die eerste schooldag aangebroken is, zou je het liefst terugfietsen naar je oude schooltje om daar nog een jaar bij je oude meester op je oude plek aan je oude tafel je oude opdrachten uit je oude boeken te maken. Maar dat gaat niet. Je bent nu brugpieper, dus je fietst met een opgewonden en onzeker gevoel naar je nieuwe school.

“Kaftpapier, etui en pennen: overal heb je goed over nagedacht”

In de zomervakantie heb je je nieuwe rugtas gekocht, je kaftpapier, etui en pennen met zorg uitgekozen. Je hebt overal goed over nagedacht.
Een nieuwe school, een nieuwe klas, hoe zal het zijn?
Vol spanning begin je aan je eerste dag. Daar vind je het eerste obstakel. Waar moet je je fiets laten? Weet je straks de fietsenstalling wel terug te vinden? En het goede lokaal, waar zit dat? Zoveel vragen…
Je vergelijkt jezelf met de andere kinderen. Wie is er grappig? Wie is de knapste? Zijn er mensen op wie je lijkt, of die je al kent, zodat je je bij hen kan aansluiten? In welk lokaal is het volgende uur?
Hoe zou je mentor zijn? Is de outfit die je gekozen hebt wel goed genoeg? Niet te opvallend, maar wel hip genoeg om erbij te horen? Je hebt een nieuwe deo meegenomen, je gaat zeker die eerste dag niet naar zweet ruiken!
Het tweede uur staat wiskunde op je rooster. Je ziet ertegenop. Op de basisschool was je niet goed in rekenen, dat wisten de kinderen uit je klas, maar niemand zei er ooit iets vervelends over, ze hielpen je juist. Je hoopt dat je niet de beurt krijgt, bang om voor de hele klas af te gaan. Dat zou pas een slechte indruk maken, dan kun je die nieuwe vriendschappen waar je op hoopte wel vergeten.
Naar gym kijk je wel uit, je bent altijd al sportief geweest. Lekker actief bezig zijn. Daarmee kun je punten scoren bij je nieuwe klasgenoten.

“Hiermee scoor je punten bij je nieuwe klasgenoten”

De eerste week overleef je. Je hebt vrienden gemaakt, je denkt zelfs dat je verliefd bent, maar dat zal vast niet wederzijds zijn. Je bent niet de populairste van de klas, maar ook zeker niet de minst populaire.
Je hebt al gemerkt dat sommige docenten best tof zijn en er zijn vakken die je echt leuk vindt. In het fietsenhok heb je al een vast plekje gevonden voor je fiets. Je weet de lokalen steeds beter te vinden en met gym werd je als een van de eersten gekozen. Je voelt je goed in de klas.
Alleen die andere kinderen, in de hogere klassen, die vind je nog een beetje eng. Vooral als je ze in de gang moet passeren. Ze kijken, ze tikken elkaar aan, ze wijzen, ze noemen jullie de bruggers en lachen om jullie.
Je hebt gemerkt dat diep ademhalen en je hoofd omhooghouden helpt, dan kijken ze minder naar je. Gewoon doen alsof je stoer bent, dan geloven ze je vanzelf.

“Gewoon doen alsof je stoer bent, dan geloven ze je vanzelf”

De jaren vliegen voorbij. Voor je het weet is het alweer de laatste zomervakantie van de middelbare school. Je hebt de jaren overleefd, zelfs je eindexamens heb je gehaald! Je hebt vrienden gemaakt, bent vrienden verloren. Klasgenoten vinden je grappig.
Je bent verliefd geweest, hebt verkering gehad en liefdesverdriet gekend. In het gebouw ken je elk hoekje, elk lokaal, de school heeft geen geheimen meer voor je. Elke docent weet wie jij bent, je groet ze altijd allemaal. Je maakt grapjes met ze.
Ze hebben je zien opgroeien. Van zenuwachtige brugpieper naar zelfverzekerde eindexamenkandidaat. Wiskunde is nog steeds niet je sterkste vak en van gym wil je misschien wel je beroep gaan maken.
Na de zomer begint het volgende avontuur: een vervolgopleiding, werken of toch een tussenjaar?
Elke keuze klinkt aantrekkelijk en tegelijkertijd doodeng. Weer nieuwe plekken, nieuwe gebouwen, nieuwe mensen. Pas je er wel bij? Ben je hip genoeg? Vinden ze je wel grappig? Ga je nieuwe vrienden maken? Of ben je een buitenbeetje?
Opgewonden en onzeker sta je klaar voor de volgende stap in jouw grote avontuur; het leven!

Auteur: Esmaralda de haan

Terug naar overzicht