Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

14 mei 2019

Ben ik nu een seks-expert?

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Liefde, seksualiteit, relaties en (helaas ook) misbruik. Als ik mijn stageplek in 4 duidelijke, maar toch ook hele brede, begrippen moet samenvatten, zou ik dat zeggen. Hoe bevalt zo’n stage nou en wat valt er te zeggen over onze verkregen theorie tijdens de praktijk? Oh en, ben ik nu een seks-expert? Let’s find out.  

Voordat jullie je afvragen in welk bordeel ik stageloop, zal ik even alle verwarring wegnemen. Ik loop stage bij het seksespecifiek expertisecentrum van Spirit, Qpido. Het hoofddoel van Spirit is om jongeren veilig en gezond te laten opgroeien. Qpido richt zich hierbij op het seksuele gebied, wat ze doen doormiddel van preventieve programma’s. Deze preventieve programma’s zijn bijvoorbeeld de voorlichtingslessen ‘Liefde is…’. Hier komen onderwerpen als seksualiteit, grenzen, soa’s, loverboys en sexting naar voren. Deze onderwerpen bespreekbaar maken en jongeren erover laten discussiëren doet Qpido met als doel om de seksuele weerbaarheid te vergroten.

Als stagiair ben ik begonnen met het geven van een aantal voorlichtingslessen, samen met andere collega’s van Qpido. Tijdens de lessen ‘Liefde is…’ worden de jongens en meisjes van elkaar gescheiden en heb ik tot dusver meisjes lesgegeven met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Je kan het je wel voorstellen, met een groep meiden praten over seks, het gegiechel mag niet ontbreken. Toch zie je wel grote verschillen tussen de klassen. Waarbij een leerling in de ene klas met moeite het woord piemel kan uitspreken, praat iemand uit een andere klas met elk gemak in termen die ik nog niet kende. Daarover gesproken, ook ik leer elke les weer bij.  Wat ik leer? Straattaal. Dan denk je vanwege je leeftijd enige aansluiting te hebben bij de kinderen in de klas, maar val je toch stil op het moment dat ze met een term als ‘hc’ komen. Ja, de student in mij dacht meteen aan het woord hoorcollege, maar het is toch echt high-class dames en heren.

Naast het gegiechel zijn er ook momenten waarop iedereen in de klas haar adem even inhoudt. Het praten over loverboys en bekijken van filmpjes waarin slachtoffers aan het woord zijn, bezorgen vaak een wat gespannen sfeer. Ondanks dat een enkeling reageert met: “Ik zou daar nooit intrappen, de praatjes van een loverboy,” zitten ook vele leerlingen met een brok in hun keel. Ik moet zeggen, ik voel die brok soms ook nog steeds. Wetende dat de loverboy niet meer iemand is die meisjes wekenlang cadeautjes geeft, voordat zijn spelletje pas echt begint. De loverboy van nu weet een meisje binnen 24 uur achter de ramen te zetten en verdient enkel aan dit meisje al zo’n 1000 euro per dag.

Oké, even een stapje terug naar wat ik nog meer als stagiair bij Qpido doe. Bij Qpido is er een ambulant hulptraject genaamd Julia. Julia is gericht op meisjes tussen de 13 en 23 jaar die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt of signalen daarvan vertonen. Vanuit Qpido bieden wij deze meisjes de Julia methodiek, waar je (als je geïnteresseerd bent) uitgebreid over kan lezen in de NJi databank. Tijdens de Julia methodiek staat jouw gespreksvaardigheid als ‘professional’ (in mijn geval dus gewoon stagiair, haha) centraal. Hierbij zie ik dan ook veel elementen terugkomen uit het tweedejaars vak Professionele Vaardigheden II. Denk hierbij aan het aannemen van een gepaste houding, goed weten te luisteren, maar tegelijkertijd ook op de juiste momenten doorvragen. Het stellen van doelen en tijdens de gesprekken (welgemeende) complimenten geven, blijken daarnaast ook erg essentieel. Het is mooi om als student, na al die literatuur te hebben gelezen en al die rolspellen te hebben gedaan, de vaardigheden werkelijk toe te passen.

Nu we toch een beetje theoretisch bezig zijn, laat ik vooral onze welbekende Bronfenbrenner niet vergeten! Voor degene die spontaan in de stress raakt bij zijn naam, hij was inderdaad die man van al die schillen (micro, meso, exo en macro). Ja precies, het (bio)ecologische model. Tijdens de Julia methodiek wordt er gebruik gemaakt van een bolletjesschema ter kennismaking. In het midden staat een bolletje met ‘dit ben ik’ en daaromheen allerlei begrippen zoals familie, school, veiligheid en seksuele ontwikkeling. Elk begrip staat in een bolletje en in elk bolletje kan het meisje in steekwoorden over haarzelf schrijven. Oftewel, een kennismaking gaat veel verder dan enkel kijken naar de persoon zelf (jup, de microschil). Toch best handig, die schillen van Bronfenbrenner.

Concluderend, ik heb een veelzijdige, uitdagende en vooral zeer interessante stageplek weten te bemachtigen. Soms geef ik les met glimlach die er op dat moment moeilijk afgaat, soms luister ik naar een casus tijdens intervisie waar ik met m’n pet niet bij kan. Het is de realiteit en het feit blijft dat de jeugd soms iemand (van Qpido) nodig heeft in hun ontwikkeling. Hoe mooi is het dan dat die hulp kan worden geboden! Ik ben in ieder geval blij dat ik hierin ook mijn steentje mag bijdragen. En wat betreft het antwoord op de vraag of ik nu een seks-expert ben… Die houd ik even voor mijzelf.

Fleur Knopper

Terug naar overzicht