Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

25 februari 2019

Binnen een uur een dickpic en een aanbod voor seks tegen betaling

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Voor dit interview downloadde Tijn (20), de app Grindr. Grindr is een datingapp voor gay, bi, trans en queer mensen. Binnen een uur had hij 9 berichtjes, waaronder een dickpic en een man die hem geld aanbood voor seks. Karen, stagiair bij Qpido, sprak haar beste vriend Tijn over zijn ervaring met de app.

Hoe oud was je toen je Grindr downloadde?
Ik downloadde het voor het eerst toen ik een jaar of 16 was. Achteraf gezien wel jong, maar dat vind ik niet erg van mezelf. Ik wilde graag kijken en was benieuwd! Ik verwijder het wel vaak en download het dan weer opnieuw, omdat ik er soms gek van word.

‘Ik stuur gewoon een normale, leuke foto van mezelf, maar krijg dan dickpics terug’

Waarom word je er soms gek van?
Er zitten veel oudere mannen op die mij een berichtje sturen, waar ik dan niet op reageer. Soms blijven ze dan berichtjes sturen en vatten ze het persoonlijk op als ik niet reageer. Dan krijg ik zelfs berichtjes als: ‘Op deze manier ga je het niet maken in je leven.’
Aan de andere kant krijg ik, wanneer ik de app heb, bijna dagelijks dickpics opgestuurd. Dan begint hij bijvoorbeeld het gesprek en vraagt hij of ik nog leuke foto’s van mezelf heb. Ik stuur dan gewoon normale, leuke foto’s van mezelf, maar ontvang dan gelijk weer allerlei seksuele foto’s terug. En die foto’s verschijnen net als bij WhatsApp gelijk in beeld. Dan denk ik wel eens: kunnen we nou écht geen normaal gesprek hebben?

‘Zo kan je op Grindr je lievelingspositie aangeven, of je HIV hebt en de laatste keer dat je getest bent’

Op Tinder kan je je voorkeur ook op mannen zetten. Is er dan nog een verschil tussen Tinder en Grindr?
Ja, Tinder is naar mijn idee meer gericht op liefde. Je kan er ook meer foto’s op zetten en meer persoonlijke informatie over diegene zien, zoals wat hij voor school of werk doet. Én op Tinder kan je pas tegen iemand praten als je elkaar hebt geliked, oftewel een match hebt.
Grindr is meer op seks gericht. Je kan praten tegen iedereen die je tegenkomt en hoeft dus niet eerst een match te hebben. Daarnaast kan je op Grindr ook informatie over de ander zien, maar dit is een ander soort informatie. Zo kan je op Grindr je lievelingspositie aangeven, of je HIV hebt en de laatste keer dat je getest bent. Ook kan je je tribe aangeven: dat is een soort type dat je bent aan de hand van je lichaamsbouw en je lichaamsbeharing. Een twink is iemand die slank is, en geen lichaamshaar heeft. Een otter is ook slank, maar heeft wél lichaamshaar. En een beer is dan een bredere man met lichaamshaar. Daarnaast kan je op Grindr ook aangeven waar je naar op zoek bent: chat, date, friend, networking, relationship en right now. Met right now wordt dan eigenlijk altijd seks bedoeld.

Wat vind je leuk aan Grindr?
Het is leuk om met andere mannen te praten en complimentjes krijgen is natuurlijk ook leuk! Je kan ook zien hoe dichtbij iemand is. De app trackt je locatie op het moment dat je de app gebruikt. Als je dan iemand ziet op een afstand van 250 meter, dan weet je dat diegene dichtbij is. Daarnaast heb ik er zelfs een relatie aan overgehouden!

‘Op Grindr is zeker niet iedereen uit op een relatie. Ik denk dat ik geluk heb gehad!’

Wat leuk! Hoe ging dat?
Ik was op vakantie aan het Gardameer en kreeg een berichtje van hem. Hij had zijn hoofd niet op de foto, maar wel een foto van hem in pak zonder zijn gezicht. Dit doen mensen trouwens ook vaak als ze nog niet helemaal uit de kast zijn en bang zijn dat mensen hun foto’s zien en zullen exposen. Ik reageerde op dat berichtje en we raakten aan de praat. We voegden elkaar toe op WhatsApp en Instagram en dat was voor mij een verzekering dat hij wel was wie hij zei dat hij was. Het leek heel legit, alhoewel je het eigenlijk natuurlijk nooit zeker kan weten. Het contact ging verder op Whatsapp en we spraken af in het stadje op een pleintje. De date was gezellig en we hadden nog een keer afgesproken voordat ik naar huis ging. Die laatste date kregen we een relatie. We hadden veel contact en ik ben nog een keer naar Italië geweest, en hij is een keer naar Nederland gekomen voor mijn verjaardag. Maar het is na ongeveer een jaar toch uit gegaan, omdat de langeafstandsrelatie niet helemaal werkte voor ons. Ik wil nog wel zeggen dat op Grindr zeker niet iedereen uit is op een relatie. Ik denk dat ik geluk heb gehad!

‘Wees voorzichtig met het delen van foto’s, je kan worden ge-exposed

Heb je nog advies voor andere jonge gebruikers?
Het is bij mij nooit fout gegaan, maar ik kan me voorstellen dat als je een foto maakt, je kan worden ge-exposed. Dus wees daar voorzichtig mee, en als je een naaktfoto stuurt doe dat dan zonder je hoofd erop! Daarnaast als je afspreekt, weet dan eerst zeker dat die persoon echt is wie diegene zegt dat hij/zij is. Dit kan je nooit helemaal zeker weten, maar check bijvoorbeeld de andere sociale kanalen van die persoon. Als laatste wil ik nog zeggen dat als iemand boos doet of onaardige dingen zegt, je hier het beste niet serieus op in kan gaan. Want ondanks dat mensen juist vaak denken van niet, weet ik zeker dat er veel onzekere mannen op Grindr zitten.

Dankjewel!

Terug naar overzicht