Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

13 oktober 2019

Catfish of niet..?

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Neha (17) leerde via een app een meisje kennen. Zelfde leeftijd, zelfde culturele achtergrond en beide niet lekker in hun vel. Ze hadden alleen contact via de app, het meisje wilde niet videobellen en had een lage snapscore. Was dit meisje wie ze zei dat ze was? Of had Neha te maken met een catfish?

Ongeveer twee jaar geleden volgde ik een leuk YouTube kanaal speciaal voor meisjes. Er werden video’s geüpload over van alles en nog wat. Van leuke DIY’s tot aan reviews van nieuwe make-up merken. Het ging zo goed met het kanaal dat de makers ervan, een app hadden ontwikkeld waarin meisjes onderling met elkaar konden praten en leuke ervaringen en/of  tips met elkaar konden delen. Net een soort Instagram maar dan kleiner. Omdat ik het een leuk kanaal vond, besloot ik om de app ook te downloaden.

Na een tijdje zag ik een post van een meisje dat zei: “Hey iedereen, ik ben een Pakistaans meisje en ik zou graag meer Pakistaanse/Indiaanse vriendinnen willen maken. Als je wilt praten dan kun je mij altijd een berichtje sturen.” Toen ik dit zag wist ik niet zeker of het wel te vertrouwen was, maar ik had niets te verliezen waardoor ik besloot om haar toch een berichtje te sturen. Na een tijdje kreeg ik antwoord en zo raakten wij aan de praat. Ze woont in Engeland en haar vader komt uit dezelfde stad in Pakistan als mijn vader.

Geen bitmoji

Ik vond het wel leuk, vooral omdat we leuke conversaties hadden. We spraken met elkaar toen we beiden in een moeilijke periode zaten. Daarnaast begrepen wij elkaar ook sneller, omdat wij uit dezelfde cultuur komen. Ze was, in het kort gezegd, mijn steunpilaar geworden en andersom was dat ook zo. Alles ging goed, maar op een gegeven moment begon ik te twijfelen. Ik vroeg mijzelf af of ik daadwerkelijk wel met een meisje sprak of niet. Ik vroeg haar daarom of ik haar misschien op Snapchat mocht toevoegen. Dat mocht maar alsnog waren mijn twijfels niet weg. Ze had namelijk een lage snapscore en ze had geen bitmoji (een soort van profielfoto). Dat waren juist de factoren waarvan ik had gehoopt dat ze mij zekerheid zouden geven, alleen creëerde ze juist nog meer twijfels. Na een tijdje kon ik er niet meer tegen en vroeg haar toen of we een keertje konden videobellen. Zij wilde dit ook, alleen zei ze wel dat ze het vaak druk had. Ik geloofde dit niet en dat zei ik ook. Ik zei dat ik haar graag wilde zien. Zij was daar niet comfortabel mee waarop ik antwoordde dat ik dat niet leuk vond, aangezien ik nog steeds aan het twijfelen was. Zij kwam toen met het voorstel om elkaar voicemessages via WhatsApp te sturen. Ik vond dit een goed idee en gaf haar toen mijn nummer.

“Hallo, met Sarah. Hoe is het met je?”

Na een paar dagen begonnen wij elkaar te appen en tot mijn verbazing zag ik dat zij aan het opnemen was. Ik wachtte het rustig af en ik appte haar ondertussen met: “leuk dat je eindelijk je stem wilt laten horen”. Na een tijdje zag ik dat ze gestopt was met opnemen en zag ik dat ze offline was gegaan. Op dat moment was ik er helemaal klaar mee en belde ik haar op. Ik wilde nu echt weten met wie ik te maken had. Na een paar keer bellen nam ze eindelijk op. Het was zo’n 5 minuten stil voordat ik “hallo” zei. Ik kan mij nog goed herinneren  dat ik een zucht hoorde gevolgd met een opgewekte: “Hallo met Sarah, hoe is het met je?” Dat moment kan ik mij nog goed herinneren, omdat wij beiden daarna in tranen waren. Ik begreep niet zo goed waarom zij ook aan het huilen was en dat vroeg ik toen ook aan haar. Zij vroeg toen of zij mij kon videobellen om het uit te leggen. Ik ging daar akkoord mee en toen we elkaar voor het eerst zagen, zei ze dat ze dacht dat ze met een catfish te maken had. Wij moesten toen beiden lachen toen ik haar vertelde dat ik dacht ik ook met een catfish te maken had. Het leuke aan dit gesprek was niet alleen dat ik haar voor het eerst eindelijk had gezien, maar ook dat ik met haar moeder had gesproken.

Uiteindelijk heeft alles goed uitgepakt en zien wij elkaar minstens 4 keer in het jaar. Soms ga ik naar Engeland en soms komt zij Nederland. Daarnaast heb ik haar ook geholpen met het verhuizen naar haar studentenhuis. Onze ouders kunnen het onderling ook goed vinden en dat maakt onze vriendschap nog specialer. Het feit dat zij in Engeland woont vind ik niet erg, omdat wij elkaar regelmatig spreken via Skype. Zo zien wij elkaar tenminste en kunnen wij er iedere keer weer vanuit gaan dat wij met geen catfish te maken hebben, haha.

“Wees ten alle tijden voorzichtig, voor je eigen veiligheid”

Met dit verhaal wil ik absoluut niet zeggen dat je iedereen kunt vertrouwen op het internet. Gelukkig heeft het bij mij wel goed uitgepakt, maar helaas zijn er ook veel verhalen die geen goed einde kennen. Voor je eigen veiligheid is het verstandig om ten alle tijden voorzichtig te zijn. Deel nooit je persoonlijke gegevens, stuur niet gauw je foto’s en  probeer altijd een manier te vinden om met elkaar te praten zonder dat diegene jouw nummer heeft. Instagram, Snapchat, Skype of Tumblr zijn hier voorbeelden van. Probeer ook altijd te kijken naar het aantal volgers of naar de snapscore. Dit mogen dan wel kleine dingen zijn maar ze kunnen jou veel informatie geven.

Daarnaast zou ik als tip meegeven om goed door te vragen. Vraag bijvoorbeeld naar familie, vrienden of naar wat voor studie die persoon doet. Vraag naar zijn of haar leven. Meestal kun je uit de antwoorden ook opmaken wat voor een persoon het is.

Ben je van plan om af te spreken met die persoon? Zorg er dan voor dat je jouw live locatie deelt met je vrienden of familie en zorg ervoor dat je afspreekt op een drukke plek. Zo val je op als er iets niet goed gaat en kunnen jouw vrienden of familie je gauw vinden.

Nieuwe mensen ontmoeten is altijd leuk, ook online. Zorg er wel voor dat je weet of een tenminste een idee hebt met wie je te maken hebt. Het internet is niet altijd een leuke en veilige plek. Gelukkig kan het soms wel leuk zijn en kun je mensen ontmoeten die ver weg wonen maar toch een belangrijk deel van je leven worden.

Neha, 17 jaar

Terug naar overzicht