Het web zit vol verleidingen van gratis “V-Bucks” tot pikante selfies en “dick pics” in ruil voor huiswerk of een cadeautje. Een foto of filmpje is zo gemaakt en verstuurd. Soms met grote gevolgen. Qpido, centrum voor seksuele weerbaarheid, gaf opdracht voor een indringende korte film. De film is tot stand gekomen met steun van de Gemeente Amsterdam. “NU OVERAL TE ZIEN!” gaat aanstaande maandag 10 december in première in EYE.
Nachtmerrie van kinderen, jongeren en ouders.
Qpido, centrum voor seksuele weerbaarheid, bezoekt al ruim vijf jaar meer dan 80 scholen in Amsterdam en omgeving. In de klas praten Qpido-medewerkers over gezond seksueel gedrag en seksueel risicogedrag met scholieren en docenten. Helaas wordt de kwetsbaarheid van jongeren vaak pas duidelijk nadat ze slachtoffer zijn geworden van (online) seksueel geweld. Qpido wil daarom met “NU OVERAL TE ZIEN”, kinderen, jongeren, professionals, docenten en ouders bewuster maken van de risico’s van sexting en grooming. Na vertoning wordt de film besproken door een panel van zedenpolitie, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en online influencers.
Kinderen en jongeren zijn altijd online, dus daarom moet Qpido dat ook zijn.
Kinderen en jongeren moeten leren wat gezond seksueel gedrag is. Helaas is voorlichting alleen niet altijd voldoende. Volwassenen ontbreekt het vaak aan kennis en expertise om de jongeren te bereiken op de online plekken waar zij het liefst zijn. Om deze reden is Qpido gestart met een online redactie en een online platform. Jongeren, ouders en professionals kunnen hier informatie krijgen en vragen stellen.
Jongeren weten elkaar wél te bereiken.
Tegelijkertijd heeft Qpido een jongerenredactie opgezet van zes redacteuren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Zij discussiëren mee en maken zelf content voor het platform. Qpido gebruikt de expertise van jongeren om haar doel te bereiken, namelijk dat kinderen en jongeren seksueel weerbaar zijn, geen seksueel risicogedrag vertonen en geen dader of (opnieuw) slachtoffer worden van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik.
Via sociale media zoals Facebook, Instagram en YouTube deelt Qpido nu haar praktijkkennis, luistert naar de doelgroep en communiceert op een toegankelijke manier.
Petra Hoeve: “We willen een platform waar jongeren zich in herkennen en onderdeel van willen zijn. Het platform spreekt dezelfde taal als de doelgroep waardoor informatie beter blijft hangen. Jongeren weten bovendien zelf het best hoe en via welke sociale media zij hun verhalen en ervaringen moeten verspreiden. De resultaten van de eerste online publicaties beloven veel goeds!”
Qpido – Ouders – Professionals.
Met dit initiatief zal Qpido nog sneller haar kennis en inzicht vergroten. Mede hierdoor is Qpido ook voor ouders en professionals een goede gesprekspartner die aansluiting heeft bij jongeren.
Bekijk hier de trailer van ”NU OVERAL TE ZIEN!”.
Voor meer informatie en interviewaanvragen:
Heleen Ririassa: e: heleen@henryandclark.com – t: (+31/6) 462 464 26