Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
temptation island

10 maart 2019

Genieten van Temptation Island terwijl vreemdgaan één van de ergste dingen was die haar overkwam

Artikel
Terug naar overzicht

Een van onze redactieleden schreef een artikel over Temptation Island. Wat is toch de charme van dit populaire programma?

Er wordt vaak gesproken over het programma Temptation Island. Onder jongeren en volwassenen een enorm populair programma. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen dat in februari is gestart, werd bekeken door ongeveer 600.000 mensen. Temptation Island wordt volgens sommigen gezien als de ultieme relatietest. Jonge koppels die twee weken gescheiden van elkaar doorbrengen met een aantal hongerige vrijgezellen in een villa. Een aantal keer krijgen de koppels tijdens het beruchte kampvuur beelden te zien van hun partner. Deze beelden zijn eigenlijk altijd een verdraaide weergave van de werkelijkheid. De manier waarop de beelden zijn gemonteerd zorgt voor meer onrust bij de koppels dan geruststelling.

‘Je wacht met smart op wie de eerste misstap gaat maken.’

Wij van Qpido zijn erg benieuwd waarom mensen het zo leuk vinden om naar het programma te kijken. Het doel van de verleiders is namelijk niets anders dan de relaties van de koppels kapot te maken. Iedereen die ooit bedrogen is weet hoeveel pijn het kan doen als dit je overkomt. Toch zitten de kijkers met smart te wachten op wie de eerste misstap gaat maken. We horen zelfs kijkers zeggen dat ze het nu na vier afleveringen een beetje saai beginnen te vinden omdat er nog ‘niks’ is gebeurd.

In hoeverre geeft Temptation Island een goed beeld van de werkelijkheid? Iedereen zal in zijn dagelijkse leven wel eens verleidingen tegenkomen. Echter kun je de verleidingen waarmee de koppels twee weken lang gebombardeerd worden net een beetje extreem noemen. Of nou ja, zeg maar gerust bijzonder extreem. Een spel van 14 dagen in een luxe villa, elke dag alcohol, zonder je partner en verleiders die alles eraan doen om je het bed in te krijgen is allesbehalve een normale situatie. Inmiddels weet iedereen die kijkt en zelfs de deelnemers van het programma dat het één groot spel is. Toch zijn er ieder seizoen deelnemers die zich laten verleiden tot vreemdgaan.

‘Bijzonder dat mensen met plezier kijken naar relaties die kapotgaan en het verdriet dat daarmee gepaard gaat.’

Zelf heb ik de afgelopen seizoenen bekeken, iedere week zat ik samen met mijn vriendin aan de buis gekluisterd in de hoop dat mensen de fout in zouden gaan. Eigenlijk best gek toch? Een kapotte relatie en liefdesverdriet is voor niemand leuk. Misschien geeft het kijkers een gevoel van herkenning dat zij niet de enige zijn die dit kan overkomen. Dat mensen, waaronder ikzelf, met veel plezier kijken naar relaties die kapotgaan en het verdriet dat daarmee gepaard gaat vind ik toch best bijzonder. Als ik kijk naar mijn eigen netwerk heb ik verschillende keren meegemaakt dat er iemand werd bedrogen. Hen die dit overkomt, hebben hier vaak best last van. Ik spreek uit eigen ervaring. Mijn toenmalige vriendin is in haar vorige relatie bedrogen en ik merkte dat zij hier tijdens onze relatie last van had, omdat zij daar onzeker over was. Door het gene wat er in het verleden was gebeurd, had zij de angst dat dit weer zou gebeuren. Ik had het hier erg moeilijk mee. Ze vond het één van de ergste dingen die haar is overkomen, maar tegelijkertijd is zij wel de meest trouwe kijker van Temptation Island die ik ken. Naar de reden waarom zij er graag naar keek heb ik haar nooit gevraagd. Waarom denken jullie dat Temptation Island zo populair is?

‘Zou jij meedoen aan Temptation Island?’

Vanuit Qpido hebben op de Instagram een poll gehouden met de vraag ‘’Zou jij meedoen aan Temptation Island?’’  10% gaf aan dat hij/zij hieraan mee zou doen. Best interessant dat wij volgers hebben die ook mee zouden willen doen.

De missie van Qpido is dat alle kinderen seksueel gezond kunnen opgroeien en dat iedereen zijn seksualiteit op een gezonde manier beleeft. Is er eigenlijk sprake van gezond seksueel gedrag bij de deelnemers? Hoe weet je nou wanneer het wel of geen gezond gedrag is? Het kan best lastig zijn om dat te bepalen. Bijvoorbeeld als je het bespreekt met mensen met een verschillende achtergrond of mening.

Bij Qpido maken wij gebruik van het vlaggensysteem van ontwikkelaars Movisie en Sensoa. Het is een middel dat handvatten geeft om volgens 6 criteria seksueel gedrag adequaat te kunnen beoordelen, het bespreekbaar te maken en gepast te reageren. Als aan alle criteria wordt voldaan is er sprake van gezond seksueel gedrag dat wordt beoordeeld met de groene vlag (dit past voor alle betrokkenen. Seksueel gedrag is helemaal oké!). Wordt er aan één of meer criteria niet voldaan wordt het beoordeeld met een gele (over de grens. Niet helemaal oké! Volgende keer beter opletten!), rode (flink over de grens, niet oké! Stoppen!) of zwarte vlag (hier wordt iemand pijn gedaan. Dit kan echt niet. Stoppen!).

Dit zijn de criteria:

  • Wederzijdse toestemming: Je wilt het allebei. Er zijn geen twijfels.
  • Vrijwilligheid: Er is geen sprake van dwang of (sociale) druk
  • Gelijkwaardigheid: Beide partijen hebben evenveel te zeggen. De en overheerst de ander dus niet
  • Leeftijd en ontwikkeling adequaat: Past bij de leeftijd of ontwikkeling. Eén of beiden zijn er niet te jong voor
  • Context adequaat: Passend bij de Context of omgeving. Het gebeurt op de juiste plek. Het stoort of choqueert niemand.
  • Zelfrespect: Je doet jezelf of de ander geen pijn of verdriet. Je brengt jezelf niet in gevaar.

We zijn benieuwd hoe de deelnemers volgens jullie scoren. Laat het ons weten in de comments.

Terug naar overzicht