Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

30 april 2019

Geslacht, sekse, genderidentiteit, biologisch geslacht, transgender, geboortegeslacht…?

Artikel
Terug naar overzicht

De meeste jongeren staan er niet zo vaak bij stil. “Gender”. Dat is heel logisch, want als je ergens geen problemen mee ervaart heb je ook geen reden om er al te lang bij stil te staan. Toch zijn er een heleboel redenen om bij dit thema stil te staan. We hebben allemaal een gender en er zijn veel jongeren die wél struggelen met het thema gender. Voor hen is het helemaal niet zo vanzelfsprekend allemaal.

Gender, een term waar nog een hoop onduidelijkheid over bestaat. Iedereen heeft het, een “genderidentiteit”. Dat betekent dat je als mens je jongen of meisje voelt, of misschien wel iets er tussenin, of misschien wel geen van beiden… Snap jij het nog? We zullen je in het komende stuk wat ingewikkelde termen uitleggen. Klik op de woorden voor extra uitleg.

Uit de kast komen

Er zijn jongeren die het gevoel hebben dat ze geen meisje of jongen zijn terwijl hun lichaam wel de biologische kenmerken heeft van één van die twee (of beiden) bijvoorbeeld: een vagina, een penis, borsten, baardgroei of een baarmoeder. Deze verwarring in jezelf over je geslacht noemen we: genderdysforie. Het moment dat je deze gevoelens deelt met de buitenwereld heet ‘uit de kast komen’.

Het kan zelfs zo zijn dat jongeren na lang nadenken, praten met hun ouders en misschien wel een psycholoog of arts, besluiten dat ze van geboortegeslacht willen gaan veranderen. Dan ga je in transitie en ben je officieel een transgender. De een vindt het voldoende om zijn of haar naam te veranderen in een naam die meer bij hen past, de ander gaat een stap verder en wil ook kleding aanpassen. Sommigen gaan all the way en komen via de gender poli in het ziekenhuis in aanmerking voor een geslachtsoperatie. Dat betekent dat je geopereerd wordt om van geslacht te veranderen. Vaak is het een overwinning voor transgenders als ook in hun paspoort hun geslacht is aangepast.

Angst voor afwijzing

Niet lekker in je vel zitten en worstelen met je identiteit is iets heel ingewikkelds.  Maar met dit thema is het ook nog zo dat de maatschappij (je school, je vrienden, je familie, je geloof, de mensen op straat) er ook allemaal een mening over hebben. Sommige mensen houden hun mening voor zich, sommige mensen spreken zich uit dat ze het dapper vinden en er zijn ook mensen die vinden dat het absoluut niet kan om in transitie te gaan. Dat gevoel is voor transgenders en ook vaak hun familie heel verdrietig. Transgenders hebben vaak de verwachting dat mensen negatief over hen denken en daardoor ervaren ze veel stress. Transgenders worden vier keer zo vaak gepest op school. Hierdoor hebben ze meer last van negatieve gevoelens en het is dus zelfs zo dat ze door die gevoelens best wel vaak een zelfmoordpoging doen. Heel heftig! Voor iedereen dus goed om er af en toe bij stil te staan.

Wat kan jij doen?

Vaak lopen deze jongeren lang alleen rond met hun trans-gevoelens, gedachten en twijfels. Hier kan jij als vriend, vriendin of klasgenootje best iets in betekenen! Vraag eens wat vaker hoe het met iemand gaat en luister zonder oordeel naar zijn of haar verhaal. Er zijn verschillende tv-programma’s die je kan kijken om meer te weten te komen over dit thema. Zoals Hij is een Zij. Bezoek de GSA op jouw school. Is er geen? Ga naar de website van de GSA en lees hoe je er zelf een opstart.

Dus: kijk om je heen, wees lief voor elkaar en kom voor elkaar op!

Begrippen
Genderidentiteit
Transgender
Travestie
Genderdysforie
GSA

Klik hier voor een filmpje over gender.

Bronnen: Rutgers.nl, Movisie.nl, Sense.info

Terug naar overzicht