Maandelijks schrijft een jongere (17 jaar) een artikel rondom de thema’s van Qpido. De naam blijft anoniem.
Wij leven tegenwoordig in een tijdperk waarin technologie zeer centraal staat. Iedereen om ons heeft er wel mee te maken. Sommige mensen maken alleen gebruik van het internet vanwege hun werk en andere mensen, zoals wij bijvoorbeeld, “de jeugd van tegenwoordig”, maakt wel liefst 5 tot 6 uur per dag gebruik van het internet. Dat is op zich best logisch aangezien wij alles moeten “snappen, instagrammen en tweeten”. Daarnaast moeten wij natuurlijk ook onze “meest favoriete personen in de hele wereld” appen om te vragen hoe het met hun gaat of om gewoon even een babbeltje te maken. Misschien is dat ook de reden waarom wij de “sociale jeugd” worden genoemd want tja, hoe je een babbeltje moet maken of hoe je in iemands DM moet sliden, weten wij het beste, right?!
Omdat sociale media ontzettend snel is gegroeid, is het een groot deel geworden van ons dagelijks leven. Het is leuk, je kunt contact blijven houden met mensen aan de andere kant van de wereld en het geeft je natuurlijk de mogelijkheid om een kijkje te kunnen nemen in het leven van de supersterren. Hoe leuk en geweldig het ook is, heeft het helaas ook een paar nadelen waar wij niet vaak, bijna nooit eigenlijk, bij stil staan. Je hoeft natuurlijk niet constant na te denken over de nadelen maar op de hoogte zijn en weten wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt, is wel zo handig. Daarom wil ik jullie graag iets vertellen over twee begrippen waar bijna niemand openlijk over praat namelijk Sexting en Grooming.
Ik zal eerst even kort beschrijven wat deze begrippen inhouden:
“Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte foto’s zoals een naaktfoto bijvoorbeeld via sociale media (WhatsApp, Facebook, Instagram) en Grooming is heel plat gezegd, digitaal kinderlokken”.
Zoals je leest hebben deze twee begrippen één ding gemeen, het gebeurt allemaal online! Daarom is het zo belangrijk dat je weet wat je moet doen en wat je vooral NIET moet doen. Heel veel mensen praten er ontzettend luchtig over omdat ze vinden dat ze met een “gezond verstand” gebruik maken van sociale media maar ook al ben je bewust van wat je doet, het kan toch iedereen overkomen. Iedereen kan een slachtoffer worden van sexting of grooming en daar is niets mis mee zolang je weet wat je moet doen.
Voordat ik een paar tips geef, wil ik graag dat als je dit leest en je het slachtoffer bent van sexting of grooming, je ten eerste probeert te begrijpen dat het absoluut NIET jouw fout is. Jij hebt het misschien in vertrouwen verstuurt en niemand kon weten dat het verkeerd zou uitpakken. Probeer wel om het aan een ouder iemand te vertellen die je verder kan helpen. Voor alles is er een oplossing!!! Dat gezegd hebbende, wil ik jullie als laatst een paar tips meegeven. Onthoud wel, voorkomen is soms beter dan genezen…
Voor Sexting:
1. Stuur het liefst gewoon geen foto, als je dat toch wilt doen, stuur dan een foto waarop jij niet herkenbaar bent. Stuur bijvoorbeeld een foto zonder je hoofd erop en zorg ervoor dat de foto in een ruimte is gemaakt die niemand snel herkent.
2. Als je per ongeluk een foto krijgt toegestuurd, stuur het vervolgens dan niet weer door. De mensen waar jij het naartoe stuurt, sturen het ongetwijfeld weer door en daardoor ben jij medeplichtig.
3. Als je het slachtoffer bent van sexting, ga dan samen met je vriendin, tante, moeder maakt niet uit wie, naar de Zedenpolitie. Zij zijn gespecialiseerd in zaken die te maken hebben met sexting en alles eromheen. Zij kunnen jou verder helpen. Wees niet bang, zij zijn er speciaal om jou te helpen.
4. Stuur ook geen foto op Snapchat. Je zou denken dat het geen kwaad kan maar helaas is dat niet waar. Er kan, zonder dat jij het weet, toch een foto of schermopname worden gemaakt. Wees dus voorzichtig.
Voor Grooming:
1. Accepteer alleen vriendschapsverzoeken van mensen die je kent of waarvan het profiel er niet vreemd uitziet. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal foto’s of volgers. Is dat aantal vreemd? NIET ACCEPTEREN
2. GEEF NOOIT JE ADRES, TELEFOONNUMMER EN BANKREKENING!!!
3. Ga niet met je echte naam online maar kies een nickname. Mensen die je kennen weten wat jouw naam is.
4. Spreek niet af maar als je dat toch wilt doen neem dan iemand mee en spreek af op een drukke plek of een plek waar veel mensen jou kennen.
5. Ga absoluut NOOIT mee met de persoon. Ook al belooft hij of zij jou de mooiste dingen, ga NIET mee.
Half februari verschijnt het volgende artikel. Dit artikel zal gaan over seksuele voorlichting.