Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

24 februari 2019

Het meest ongemakkelijke gesprek ooit!

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Maandelijks schrijft een jongere (17 jaar) een artikel rondom de thema’s van Qpido. Deze maand is het thema seksuele voorlichting. De naam blijft anoniem.

‘Ik herinner mij het nog als de dag van gisteren. Mijn moeder kwam naar mij toe met een boek in haar handen en ik dacht dat ze het weer zou hebben over haar “oh zo geweldige” boekenclub. Ik zat al helemaal klaar om zo geïnteresseerd mogelijk te luisteren maar toen ze naast mij kwam zitten en het boek open klapte, wist ik niet meer waar ik moest kijken. Op de voorpagina stond namelijk met koeienletters DE PUBERTEIT. Op dat moment wist ik het zeker, dit gaat het meest ongemakkelijke gesprek ooit worden. Een gesprek over seks.

‘Op de voorpagina stond met koeienletters DE PUBERTEIT.’

Ik had de dagen ervoor al wel iets gehoord over het woord via klasgenoten maar wat het echt betekende, wist ik niet. De kinderen die er wel wat over wisten wilden er niet over praten omdat zij het heel vies vonden. Daarom had ik dus geen flauw benul van de betekenis. Het enige wat ik wist, was dat mijn moeder mij nu iets ontzettend “vies” (volgens mijn klasgenootjes) zou gaan vertellen. Ze begon met het vertellen dat meisjes ongesteld worden en dat jongens de “natte” droom krijgen.

‘Ik was blij dat ze dat boek bij haar had.’

Daarna sloeg ze veel bladzijden om en belandde ze bij het hoofdstuk: seks. Ik herinner mij nog goed dat mijn moeder mij niet alles tot in de details had verteld (wat logisch is natuurlijk) maar wat ik wel weet is dat ze mij goed op de hoogte had gebracht. Ik vond het wel ontzettend ongemakkelijk maar wat was ik blij dat ze dat boek bij haar had. Ik kon daardoor sommige stukjes zelf lezen, wat het allemaal een stuk minder ongemakkelijk maakte. Wat ze verder allemaal had verteld kan ik mij nog vaag herinneren aangezien ik het heftig vond en daardoor het liefst alles wilde vergeten. Gelukkig zijn de belangrijkste dingen wel blijven hangen.

Achteraf gezien ben ik mijn moeder wel ontzettend dankbaar. Het is en blijft natuurlijk een gevoelig onderwerp maar de voorlichting van mijn moeder heeft mij goed geholpen. Al helemaal tijdens de voorlichtingslessen op de middelbare school. Ik deel graag de tips die mijn moeder mij heeft meegegeven met jullie.

‘Je moet er eerste zelf klaar voor zijn, en als dat nog niet het geval is, maakt dat helemaal niet uit.’

Mijn moeder vertelde mij, en dat zegt ze tot op de dag van vandaag nog steeds, om nooit over mijn eigen grenzen te gaan. Daar heeft ze toch echt gelijk in. Ze zei me ook om zowel mijn verstand als gevoel te gebruiken op het moment dat je het bed met iemand wilt gaan delen. Daarnaast zei ze dat je er eerst zelf klaar voor moet zijn en als je dat nog niet het geval is, het helemaal niet uitmaakt. Als laatst zei ze als je seksueel actief bent, het verstandig is om eens in de 6 maanden een bezoekje te brengen aan je huisarts.’

Half maart verschijnt het volgende artikel. Dit artikel zal gaan over seksuele weerbaarheid.

Terug naar overzicht