Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

14 maart 2019

Hou je smoel en pijp me!

Opinie
Terug naar overzicht

‘Hou je bek en bef me’ is de nieuwe hit van Merel Baldé, alias Merol. Op Valentijnsdag was het nummer voor het eerst te beluisteren. Sindsdien zingen jongeren het uit volle borst mee. Het is catchy en blijft hangen. Of je dat nou wilt of niet. Maar nu heeft je dochter, nichtje of zusje van vijf het ook te pakken en zingt mee. Wat moet je daarvan vinden? Raoul Chocolaad – Hoeve van Qpido vertelt hoe hij hierover denkt.

”Ik heb een zoon van elf jaar en ik hoop dat hij dit soort woorden en teksten nooit zal uitspreken op een eerste date. Ook niet op de tweede, vijfde of tiende date. Gewoon op geen enkele date. Ik heb ook twee dochters die op een dag ‘hou je bek en bef me’, de hit van Merol, gaan horen en begrijpen. Ze zijn nog jong, vijf en zeven jaar. Dat het internet met kinderen geen rekening houdt, weten we inmiddels. Ook op tv kan je tegenwoordig verrast worden, ontdekte ik toen Merol op internationale vrouwendag om 10 uur in de ochtend met haar hit te gast was bij Koffietijd.

De uitleg van wat beffen is aan een vijfjarige is zelfs mij een brug te ver.

Mijn kinderen hebben nog geen idee wat beffen is. Ondanks dat er over seksualiteit in ons gezin heel open gesproken wordt, gaat het uitleggen wat beffen is aan een vijfjarige zelfs mij een brug te ver. Ik hoop zo graag dat dit niet hoeft naar aanleiding van porno, ‘Hou je bek en bef me’ of een ander catchy nummer. Catchy is het echt wel. Dat moet ik haar nageven. Ik heb mezelf namelijk meerdere malen betrapt op het nafluiten van het refrein terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet wilde.  

‘Ik ben zeker niet tegen expliciete muziekteksten, maar wel tegen het blootstellen van kinderen hieraan.’

Van de gedachte dat mijn kinderen een gezonde seksuele ontwikkeling doormaken en plezier beleven aan hun seksualiteit word ik blij. Van het beeld dat mijn dochters ‘Hou je bek en bef me’ meezingen uit volle borst niet. Ik vind het nummer namelijk geen positieve bijdrage leveren aan de gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen. Net zo min als Boef rapt over meisjes die kokhalzen door z’n pik of Lil’ Kleine over meisjes met grote borsten op z’n schoot. Ik ben voor artistieke vrijheid en zeker niet tegen expliciete muziekteksten, maar wel tegen het blootstellen van kinderen hieraan. De mening dat het leuk en goed is dat kinderen nu eindelijk op een grove manier van een vrouw horen dat ze door een man gebeft wilt worden en dat hij verder zijn bek moet houden, stuit me tegen de borst. Het maakt me zelfs een beetje boos als vader, pedagoog en als mens. 

Two wrongs don’t make a right! Niet omdat de ene kant al heel lang het verkeerde voorbeeld geeft, is het oké dat nu de andere kant aan de beurt is om hetzelfde lelijke tegengeluid te geven. Laten we als volwassenen alsjeblieft onze verantwoordelijkheid pakken en onze kinderen leren respectvol te zijn naar zichzelf en naar anderen. Dan komen we vast een stapje dichter bij een seksueel gezondere wereld.”

Gaat grofheid en gezonde seksualiteit samen?  Wat vind jij? Laat je reactie achter in de comments.

Terug naar overzicht