Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

14 mei 2019

“Ik ben gewoon een jongen”

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Onze Qpido verslaggeefster (18 jaar) interviewt haar vriend Jason (18 jaar). Hij vertelt open over zijn ‘transitie’ van Megan naar Jason.

‘’Hij kon haar niet vinden op de meisjesafdeling…’’

Genderdysforie
Meghan ging met haar vader nieuwe kleren kopen bij de Bijenkorf, links had je de meisjesafdeling en rechts de jongensafdeling. ‘Ga maar vast, ik kom er zo aan’, zei haar vader. Hij dacht dat ze op de meisjesafdeling was, maar hij kon haar daar niet vinden. Ze was de andere kant op gegaan, naar de jongensafdeling.

Puberteit
Ze had wel altijd het idee gehad dat ze lesbisch zou zijn, maar leerde dat er ook iets bestond als genderdysforie of transgender. Ze wist ook nog niet dat ze dat was.

Middelbare school
Toen ze naar de middelbare school ging, begon ze make-up te dragen. De andere meiden uit haar klas deden dat ook, ze wilde erbij horen. Ze was niet goed in make-uppen en vond zichzelf niet zo aantrekkelijk als meisje. Op haar veertiende kreeg ze meer aandacht van jongens, dit was nieuw voor haar. Op een gegeven moment had ze zelfs een vriendje en na een tijdje wilde hij haar ook een kus geven. Ze zette meteen een stap naar achter, want het voelde niet goed.

Vanaf dat moment is zij gaan googelen en onderzoeken, wat er nou precies ‘mis’ met haar was. Ze kwam op YouTube terecht en zag een video van een transgender jongen. Toen ze langer bleef kijken, dacht ze: ‘Dit is wie ik ben!’ Haar vader accepteerde alles gelijk, maar haar moeder had er iets meer moeite mee. Ze vertelde het haar. Haar moeder zei: ‘Het is een fase, laat het je maar even bezinken.’ Drie maanden daarna zei ze tegen haar moeder dat ze naar het VU wilde gaan en dat vond haar moeder goed.

‘’Ze voelde zich zo slecht, dat ze zichzelf een aantal keer pijn heeft gedaan.’’

Ziekenhuis
Toen ze voor het eerst in het VU aankwam had ze een algemeen gesprek met de dokter en haar moeder. Ze vroegen dingen over haar woonsituatie, hoe ze erachter was gekomen en of er sprake was van homoseksualiteit of transseksualiteit in de familie. Na dat eerste gesprek heeft ze anderhalf jaar moeten wachten, in die anderhalf jaar heeft ze helemaal niets van het ziekenhuis gehoord. Ze voelde zich zo slecht, dat ze zichzelf een aantal keer pijn heeft gedaan. Ze kon bij niemand terecht met haar probleem.

Ze had haar haar inmiddels afgeknipt en ging door het leven als Jason. Hij zat beter in zijn vel. Toen hij eindelijk groen licht had gekregen van het VU om zijn transitie te starten kon hij meteen beginnen met hormoon remmers.

Sporten en daten
Op zijn 16e begon zijn passie voor fitness. Door het sporten kreeg hij meer spieren en het hielp hem bij het opbouwen van zijn mannenlichaam. Hij begon ook met kickboksen en hij voetbalde in de hoofdklasse van het jongensteam. Tijdens het daten met meisjes voelde hij zich comfortabel en heeft hij zelfs zijn eerste kus gekregen. Zijn vriendinnetjes die allemaal hetero waren hebben nooit een probleem gehad om te daten met een transgender. Hij had toen nog wel borsten, maar hij dekte het af met een hesje.

Hormonen
Hij was 17 toen hij begon met het injecteren van testosteron, zijn stem veranderde al best snel. Hij heeft nooit echt een hoge stem gehad. Na 3 maanden kreeg hij gezichtshaar, zijn borsten begonnen te krimpen en zijn clitoris groeide tot wel 5 cm lang. Zijn eerste operatie gesprekken kwamen daarna. Eerst had hij de buikoperatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Een paar maanden daarna kreeg hij zijn borst operatie en daarna de grote operatie. De falloplastiek, een geslachtsveranderende operatie.

‘’Ik ben gewoon een jongen! Ik associeer mezelf niet met het woord transgender.”

Hoe is het nu met Jason?
Het is nu bijna twee jaar na zijn operaties, hij sport nog steeds erg veel en is nu personal trainer. Hij komt net uit een 2,5 jaar durende relatie. “Ik denk niet meer aan het verleden en vergeet dat ik transgender ben. Ik ben gewoon een jongen! Ik associeer mezelf niet met het woord transgender.”

Ben of ken je iemand die struggelt met genderidentiteit? Je kunt ons altijd een mail sturen (info@qpido.nl).

Lees ook het artikel: GESLACHT, SEKSE, GENDERIDENTITEIT, BIOLOGISCH GESLACHT, TRANSGENDER, GEBOORTEGESLACHT…?

Terug naar overzicht