Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Straatintimidatie Qpido

18 april 2019

Ik bleef om mij heen kijken of ik een quick getaway kon maken

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

”Ik voel me vaak oncomfortabel als ik op straat loop. Dit komt door hoe ik mij op dat moment voel of door wat voor mensen er op straat rondlopen. Ik heb snel het gevoel dat mensen mij nakijken, wat niet altijd zo is.

Ik had meteen het idee: “Deze jongens zijn opzoek naar meer”

Het is één keer gebeurd dat twee vriendinnen en ik nagefloten werden en dat deze jongens een praatje met ons wilden maken. Ik had meteen het idee: “Oh deze jongens zijn opzoek naar meer.” Ik was met mijn vriendinnen in het winkelcentrum. We stonden nog even te kletsen bij onze fietsen voordat we naar huis zouden gaan. Aan de overkant van de straat liep een groepje van vier jongens. Ze riepen keihard mijn naam terwijl ze onze richting op keken. Ik schrok en dacht: “Hoe weten ze mijn naam? Ik ken deze jongens helemaal niet.” Toen kwamen ze onze kant op lopen en stopten ze vlak naast ons. Ze begonnen heel lacherig en flirterig met ons te praten. Ze stelden vragen als “Hey lieverd, wat is je naam?” en “Heb je dat shirtje speciaal voor mij aangetrokken?” Ik voelde mij niet op mijn gemak. Ik kon wel huilen. Op de één of andere manier hadden ze mijn naam goed gegokt, zonder dat ze het doorhadden.

Ze probeerden zelfs de telefoon van mijn vriendin uit haar handen te pakken

Mijn vriendinnen merkten hoe ik me voelde en probeerden de aandacht van de jongens af te leiden terwijl ze ook bezig waren de jongens weg te sturen. De jongens vonden het allemaal wel leuk, want ze kregen toch de aandacht waar ze naar op zoek waren. Ze bleven vragen om onze telefoonnummers en probeerden zelfs de telefoon van mijn vriendin uit haar handen te pakken.

Als er nu iets gebeurt zou niemand ons kunnen helpen

Ik draaide me steeds weg van het gesprek en bleef om mij heen kijken of ik een ”quick getaway” kon maken. Helaas kon dat niet. Er waren maar heel weinig mensen op straat. Ik dacht: “Als er nu iets gebeurt zou niemand ons kunnen helpen.” De jongens hebben 20 minuten bij ons gestaan en met ons gepraat over van alles en nog wat. Van hoe oud we waren tot waar we op school zaten. Ik voelde me best wel geïntimideerd. Uiteindelijk gingen ze weg toen ze doorhadden dat we niet met ze mee zouden gaan. Die 20 minuten leken wel eeuwen te duren. Tot op de dag van vandaag ben ik er nog steeds huiverig voor om zulke jongens tegen te komen.

Ik ben niet de enige en zeker niet de laatste die zulke situaties op straat tegenkomt. Er zijn zoveel mensen, vrouwen en ook mannen, die geïntimideerd worden op straat. Het is een probleem dat met de dag groter wordt en daar moet verandering in komen.”

Jessica, 19 jaar

Wat zou jij doen in zo’n situatie? Zou je ingrijpen als je deze situatie ziet op straat? Reageer op social media of mail de redactie (info@qpido.nl).

Terug naar overzicht