Jerella is 13 jaar en heeft 9 maanden hulp van Qpido gehad. Jerella heeft een tijdje geleden een vervelende ervaring op seksueel gebied gehad. Ze werd verkracht door een jongen met wie ze om ging. Om haar te helpen dit te verwerken en haar te leren omgaan met het herkennen en aangeven van grenzen werd zij aangemeld bij Qpido. Ben je benieuwd hoe zij dit gevonden heeft? Dat lees je hieronder!
Hoe ziet de afspraak jouw begeleider eruit?
We spreken meestal op school af, bij het jeugdteam en heel soms thuis. Mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar we afspreken. De afspraken duren meestal een uurtje. De nieuwe afspraak maken we eigenlijk altijd aan het einde van het gesprek. We hebben het vaak over situaties met mijn vrienden, mijn ouders, dingen op school en social media of over jongens. We praten met elkaar, maar soms kijken we ook filmpjes of doen oefeningen.
Wat vind je fijn aan de afspraken en hoe helpen de afspraken jou?
Het helpt me om mijn grenzen te leren kennen. Over boosheid, dat het beter is om geen mensen te slaan of uit te schelden, maar dat ik beter weg kan lopen of kan zeggen als ik iets niet wil. Ook over social media. Dat je moet opletten hoe je praat op social media, wat je zegt en hoe dit op mensen over kan komen. We hebben het ook gehad over dat je geen filmpjes of foto’s van andere mensen door mag sturen.
Ik vind het fijn dat ik nu beter weet wat mijn grenzen zijn. Ik vind het fijn dat ik altijd word geholpen met dingen die er zijn. Ik mag altijd zeggen wat ik wil en de begeleider laat me nadenken over waarom dingen zo gaan of hoe het anders kan.
Hoe verschilt het Qpido traject van eerdere of andere hulp die je hebt gekregen?
Dit helpt me beter, omdat ik hier meer kan praten en ik zeker weet dat mijn begeleider niks zomaar aan mijn moeder gaat vertellen. Die anderen zeggen alles tegen mijn moeder. Sommige dingen moeten ze wel vertellen, maar niet alles. Als mijn telefoon was afgepakt hebben ze het er wel over dat ik die terug moet krijgen. Als er dingen zijn die ze wel met je ouders of andere hulpverlening moeten bespreken, vragen ze het altijd eerst aan mij. Er wordt nooit zomaar iets achter je rug om gedaan. Dat zorgt er wel voor dat er een soort van vertrouwen kon komen.
Wat zou beter kunnen?
Er is eigenlijk niet veel slecht, dus er kan niks beter.
Wat vond je het beste aan de hulp die je hebt gekregen?
Eerst had ik geen zelfvertrouwen, dat is er nu wel weer. Doordat we erover hebben gepraat, heb ik nu meer zelfvertrouwen. Eerst was ik anders bij andere mensen, nu niet meer. Ik ben meer mezelf, omdat ik zelfvertrouwen heb. Ik durf ook meer met mensen in mijn familie te praten over dingen die ik lastig vind, daardoor gaat het contact met mijn familie beter.
Wat wil je verder nog kwijt?
Tegen andere jongens en meisjes; als er iets is, praat erover en hou het niet voor je. Daar ga je je beter van voelen, uiteindelijk. Soms is dat moeilijk, maar je kan de mensen van Qpido vertrouwen. Ze willen jou helpen.
De naam Jerella is om privacyredenen gefingeerd.