Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

13 juni 2019

Je vriendin staat naakt op het schoolplein

Opinie
Terug naar overzicht

Esmaralda de Haan is Julia-begeleider bij Qpido. In dit artikel vertelt zij over victim blaming. Mensen die slachtoffer zijn worden door de omgeving veroordeeld voor wat hen overkomen is.

Victim blaming. Blaming the victim. Of gewoon op z’n Hollands; het slachtoffer de schuld in zijn schoenen schuiven. Overal hoor ik het, elke dag weer.
“Had ze maar geen naaktfoto moeten sturen.”
“Had hij maar niet als laatst in de kleedkamer moeten blijven.”
“Ze had gewoon om hulp moeten schreeuwen.”
“Hij had zich ook niet zo verwijfd moeten gedragen.”
“Dat rokje was ook gewoon te kort, zo vraag je er ook om.”

Elke keer dat de slachtoffer de schuld krijgt van wat diegene overkomen is, is het een keuze tegen het slachtoffer. Slachtoffers van sexting, aanranding, verkrachting en mishandeling hebben behoefte aan steun en support. Aan een knuffel, liefde en troostende woorden.

Aan de meisjes die ik spreek, vraag ik wat ze zouden doen als hun vriendin naakt op het schoolplein zou staan, haar kleren afgepakt door de jongen die ze al zo leuk vindt. Over hun manier van reageren zijn ze het eens; ze zouden het opnemen voor hun vriendin, de jongen een hoek geven en haar snel hun jas geven en mee naar binnen nemen. Ze zouden hun vriendin steunen. Ik vraag me dan af; zouden we dit niet allemaal moeten doen? Altijd? Voor elk slachtoffer van wat dan ook?

Door mijn werk weet ik één ding heel zeker; de allerbeste victim blamers zijn de victims zelf. Elk verwijt, elk woord van vernedering wat de buitenwereld over ze spreekt, hebben de slachtoffers allang over ze gedacht. En waarschijnlijk nog harder en meer veroordelend dan de buitenstaanders zouden kunnen. Laten we dat ons allemaal realiseren. Slachtoffer zijn is niet makkelijk, je voelt je schuldig, je schaamt je, je maakt jezelf verwijten. Je hebt pijn, lichamelijk en geestelijk. De mensen die je zouden moeten steunen, zijn er niet voor je. Ze maken dat je je nog schuldiger voelt.

En als we dan toch iemand willen veroordelen, veroordeel dan degene die er verantwoordelijk voor is dat er slachtoffers zijn. Degene die de foto doorstuurt, degene die de jongen of het meisje verkracht, degene die de homoseksuele jongen in elkaar slaat, degene die het meisje in het korte rokje betast heeft, de moordenaar. Zij zijn fout, zij hebben een ander beschadigd. Veroordeel hen en wees lief voor de slachtoffers.

Esmaralda de Haan

Terug naar overzicht