Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

22 september 2019

Naaktfoto door de hele school

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

De scholen zijn weer begonnen, dus iedereen is zich weer aan het concentreren op de lessen, maar ook op het maken van nieuwe vrienden.
Misschien is dit het eerste jaar voor jou op de middelbare school of misschien doe je al examen dit jaar. In beide gevallen wens ik jullie succes en hoop ik dat jullie het allemaal halen. Naast het wensen van succes, wil ik jullie ook graag iets meegeven.
Ik zit namelijk al een tijdje op de middelbare school en heb veel meegemaakt.
Een van de dingen die ik heb meegemaakt, wil ik met jullie delen om jullie te behoeden.

Toen ik in de tweede klas zat, had ik een beste vriendin. Wij waren ontzettend gehecht aan elkaar en deden niet echt mee met de klas. We zaten elke pauze bij elkaar en gingen soms ook naar haar huis, omdat zij letterlijk naast de school woonde. We hadden altijd plezier en dat zag de rest van de klas ook.
Op een gegeven moment werd mijn vriendin verliefd op een jongen uit de zesde klas en toevallig had hij ook een oogje op haar. Alles verliep soepel en gelukkig kon ik het ook goed vinden met die jongen. Ik was blij voor mijn vriendin en mijn vriendin was blij dat ik het goed kon vinden met haar vriend. Er zat natuurlijk wel een leeftijdsverschil tussen hen, maar ondanks dat zagen zij er leuk uit als een koppel.

“Ondanks het leeftijdsverschil leken ze een leuk koppel”

Helaas was het allemaal geen rozengeur en maneschijn.
Er ontstond namelijk een grote ruzie tussen mij en mijn vriendin. Waarom? Ik werd beschuldigd van het feit dat haar naaktfoto, die ze in vertrouwen had verstuurd naar haar vriend, werd verspreid door de hele school.
Ik wist totaal niet waar het vandaan kwam en ik kan mij nog goed herinneren dat ik heel erg van slag was, omdat ze mij niet geloofde.
Ik had haar nog gewaarschuwd en de tip gegeven om een foto te versturen via Snapchat zonder haar hoofd erop. Als het dan verspreid zou worden, dan zou niemand zeker kunnen weten dat die foto van haar was. Helaas had ze niet geluisterd en had ze de foto via WhatsApp verstuurd.

“Ik werd beschuldigd”

Ik werd beschuldigd door een meisje in de klas dat de pik had op mij. Ze vertelde aan mijn vriendin dat ik de telefoon van de jongen had afgepakt en zo de foto had verspreid.
Dit was helemaal niet waar, maar helaas geloofde mijn vriendin mij niet. Ik heb haar geprobeerd te steunen en gelukkig liet ze dat wel toe. Op een gegeven moment zei ik tegen haar dat ze het aan onze mentor moest vertellen, omdat het wel nodig was dat een volwassene ons zou helpen. Onze mentor werd ontzettend boos en dat kwam hard aan voor mijn vriendin. Ze dacht namelijk dat onze mentor boos was op haar, maar ze was eigenlijk gewoon boos dat zoiets gebeurd kon zijn. Ze wist zelf niet goed hoe ze ons kon helpen, dus verwees ze ons door naar de rector.
De rector heeft toen uiteindelijk een voorlichting georganiseerd voor de onderbouwklassen en raadde ons aan om naar de zedenpolitie te gaan. Dit is een afdeling van de politie die gespecialiseerd is in dit soort zaken. Zij kunnen jou dan ook het beste helpen en als het nodig is, kunnen ze je doorverwijzen naar een psycholoog, waarmee je kunt praten om het allemaal zo goed mogelijk te kunnen verwerken.

“Ik ben met haar naar de politie gegaan”

Ik kreeg mijn vriendin met heel veel moeite mee en probeerde haar ten alle tijden te ondersteunen. Wat ik het beste op dat moment kon doen, wist ik niet.
Ze vertrouwde mij niet meer en zelf was ik ook helemaal van slag omdat onze vriendschap kapot was. Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik de dag nadat de foto was verspreid, de school binnenliep. Normaal liep ik samen met haar naar mijn kluisje, maar dat was toen niet meer zo. Zij liep alleen en ik liep alleen. Mensen riepen allerlei dingen en dat raakte ons beiden. Het was een van de meest pijnlijke dagen die ik ooit heb meegemaakt. Laat staan hoe het voor mijn vriendin voelde.
Gelukkig waaide het allemaal over en spraken mensen er op een gegeven moment niet meer over. Ik denk persoonlijk dat de rector daarvoor had gezorgd. Ik weet het niet zeker, maar ik weet wel dat hij ons beiden geruststelde en zei dat alles met de tijd zeker goed zou komen. Dat was gelukkig ook zo.

“Na een jaar vertelde ze eerlijk het hele verhaal”

Een jaar later kwam het meisje dat de foto had verspreid naar mijn vriendin toe en vertelde ze eerlijk het hele verhaal.
Ze vertelde dat zij de pik om mij had en ook dat ze het niet kon hebben dat mijn vriendin een relatie had met die jongen. Zij vond die jongen namelijk ook leuk, maar zij durfde niet op hem af te stappen. Ze vertelde dat ze er spijt van had en dat ze in had gezien hoe je met een foto iemands leven bijna kan verpesten. Kort daarna kwam mijn vriendin naar mij toe.
Zij vertelde mij het hele verhaal en bedankte mij voor het feit dat ik haar ondanks alles toch probeerde te ondersteunen. Dat was achteraf gezien toch een grote steun voor haar, zei ze.

“Het was een van de pijnlijkste dingen die ik ooit heb meegemaakt”

Mijn advies aan jullie is: laat je niet verleiden door de mensen om je heen en doe geen dingen waar jij je niet prettig bij voelt. Probeer ook geen dingen te doen om erbij te horen en probeer ook niets te doen onder groepsdruk. Het klinkt allemaal ontzettend makkelijk, maar dat is het niet. Weet dat jij net als iedereen speciaal bent en geen gekke dingen hoeft te doen om erbij te horen. Zolang jij jezelf blijft, komt alles goed.
Wil je toch bijvoorbeeld een naaktfoto versturen? Denk dan eerst even na. Wil jij dit of wil iemand anders het? Sta jij erachter? Zo nee: doe het dan niet! Dat mag en dat is heus niet laf. Ik vind het juist stoer als je voor jezelf opkomt! Wil je het wel? Verstuur dan een foto zonder je hoofd erop en het liefst via Snapchat. Daar verdwijnen de foto’s nadat de persoon het heeft gezien. Natuurlijk geeft dat jou geen garantie, maar als jij de persoon zeker weten kunt vertrouwen, heb je niets te verliezen.

Wat je ook goed moet onthouden is dat docenten er niet alleen maar zijn om jou huiswerk te geven. Zij zijn er ook om jou te helpen. Vind je het toch eng of vertrouw je het niet?
Stap dan op de vertrouwenspersoon op je school af. Zij zijn er ook om naar jouw verhaal te luisteren en om je te helpen. Wees niet bang en vraag om hulp. Daar is echt niets mis mee. Zelfs de beste acteurs hebben een understudy 😉

Joy, 17 jaar

Terug naar overzicht