Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

07 april 2019

Nee betekent ook nee!

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Deze maand een nieuw verhaal van een jongere (anoniem, 17 jaar). Eigen ervaring en tips en tricks rond seksuele weerbaarheid. Lees het snel!

Na een lange dag op school/ werk: “Ah, lekker thuis. Ik kan nu eindelijk rustig het einde van de film bekijken met een lekker kopje thee op de bank.
Berichtje in de groepsapp: Hey jongens, het is vrijdag avond!!! Gaan we gezellig een drankje doen?
Berichtje van beste vriendin: Heyyaa, kom je ook gezellig mee?
Ik, die eigenlijk niet van de bank af wilt: Hey!! Nee heb niet zo’n zin. Volgende week ff afspreken?
Beste vriendin: Ah toe nou!! Het is altijd zo leuk met jou! Als je meekomt trakteer ik je op je favoriete drankje!!!
Ik, die zuchtend staart naar de telefoon: Oke vooruit dan maar. Heb totaal geen zin maar omdat jij het zegt…
Beste vriendin: Gezelluugg…tot strakjes!!!
De groepsapp: Tot strakjes iedereen!!

Iedereen verkeert ongetwijfeld wel eens in deze situatie. Je hebt soms van die momenten wanneer je simpelweg totaal geen zin hebt om iets te doen maar op een of andere manier word je overgehaald om het toch te gaan doen. Hetzij door vrienden, familie of iemand waarvan je houdt. Natuurlijk is daar niets mis mee maar weet wel, over je eigen grenzen heen gaan niet iets is wat je constant wilt doen. Met je vrienden kan het af en toe wel leuk zijn maar dat is het niet op seksueel gebied.

Stel je voor: Je hebt een vriend(in) en jullie hebben al een tijdje verkering. Alles gaat goed en plotseling vraagt je vriend(in) of je klaar bent om het bed te delen. Jij bent er nog niet klaar voor maar je wilt je vriend(in) niet teleurstellen dus jij zegt dat je het nog niet weet. Op dat moment overtuigt je vriend(in) je om het juist wel te doen omdat jullie elkaar al lang kennen. Jij durft geen nee te zeggen en stemt ermee in.

Ik snap dat het moeilijk kan zijn om nee te zeggen maar ik wil dat je weet dat het absoluut niet erg is als je nee zegt. Al helemaal wanneer zo’n gevoelig onderwerp ter sprake komt. Ik snap dat en daarom wil ik daar graag iets over zeggen:

Ik hoop dat je ooit de tip hebt gekregen om nooit iets te doen wanneer je er zelf nog niet klaar voor bent. Hetzelfde geldt ook voor seks en alles rondom seks. Als jij nog wilt wachten of als jij er nog niet klaar voor bent dan is dat heel normaal. Ik vind het juist moedig als je besluit om te wachten wanneer je er nog niet klaar voor bent. Dat geeft namelijk aan dat je goed weet wat je wilt. Jij bent uiteindelijk de baas over je eigen lichaam en dat moet ook zo blijven. Ga alsjeblieft niet over je grenzen heen puur omdat je iemand niet wilt teleurstellen. Het kan lastig zijn maar ga eens na bij jezelf: Zou jij het prettig vinden om iets te doen wat je totaal nog niet wilt? Zou jij het prettig vinden om iets te doen alleen om een ander een plezier te doen?

Als jouw antwoord nee is, wacht dan een minuut. Haal diep adem en zeg tegen jezelf dat het helemaal niet erg is. Vertel het ook de persoon met wie je het bed zou delen en als hij of zij dat niet begrijpt dan zegt dat stiekem best veel over die persoon.

Onthoud altijd dat mensen die van je houden altijd hun best doen om jou te kunnen begrijpen!

Liefs,
Anoniem (17 jaar)

Volgende maand: thema straatintimidatie. Heb jij hier ervaring mee en vind je het leuk om te schrijven? Deel jouw verhaal met ons. Mail de redactie (info@qpido.nl) en misschien komt jouw verhaal op de website!

 

Terug naar overzicht