We spraken Jowi, stagiair bij Qpido, over de vertoning van ‘‘NU OVERAL TE ZIEN!” in de klas.
‘‘Films over Sexting en Grooming kom je niet vaak tegen. Toch zijn dit onderwerpen waarover gesproken moet worden met jongeren, aangezien zij veel gebruik maken van sociale media. Door middel van voorlichting en film worden deze onderwerpen besproken met jongeren. Zo heeft Qpido de film ‘‘NU OVERAL TE ZIEN!” gemaakt, in samenwerking met de Gemeente Amsterdam en LINe Up Media.
15 Januari 2019 werd voor het eerst de nieuwe film vertoond in de voorlichtingsles ‘Sexting & Grooming’. Er werd enthousiast gereageerd door de jongeren en de reacties en discussies waren erg goed. In de film worden twee voorbeelden geschetst over hoe sexting en grooming kan ontstaan. Jongeren gaven tijdens de les aan dat zij veel herkenningspunten zien in de film.
Er wordt er een situatie geschetst over sexting waarin een meisje een naaktfoto stuurt naar haar vriendje. Veel jongeren snapte voor het zien de film niet goed waarom je een naaktfoto zou sturen, na het zien van de film kwam er meer begrip en besef hierover. Wanneer de foto wordt doorgestuurd en het meisje aangifte wilt doen komt de zedenpolitie aan bod. Tijdens dit stukje vielen wat jongeren stil. Voor veel van hen was het nog niet bekend dat het maken, doorsturen en bezitten van een naaktfoto van iemand onder de 18 jaar strafbaar is. Wanneer er wordt verteld aan het meisje dat de politie de foto niet van internet kan verwijderen, wordt er ook geschrokken gereageerd.
In de film komt ook het spel ‘Fortnite’ naar voren. Dit spel wordt tegenwoordig door veel jongeren gespeeld. Een jongen die dit spel speelt wordt gegroomd. Zijn vader ging niet in gesprek over wat er gebeurde op het spelletje en handelt hierdoor net te laat. Zijn zoon stapt voor zijn ogen in een auto bij een vreemde man.
Na het bekijken van de film werd er aan de jongeren gevraagd wat zij voor tips zouden geven aan de vader die zijn zoon ziet weggaan met een oudere man. Er werden goede tips gegeven, zo zei een jongen uit de les: ‘Ouders moeten gewoon praten met hun kinderen over wat ze doen op internet’. Dit is precies wat wij willen meegeven aan ouders. Houd het gesprek open en wees nieuwsgierig naar wat je kind doet op internet. Tip vanuit de jongeren over de naaktfoto: ‘Doe het niet, vooral niet met je hoofd erop’.
De film heeft een open einde. Wanneer de film eindigde wilden de jongeren erg graag weten hoe het afliep en werden er allemaal creatieve ideeën bedacht voor een deel 2 van de film. Of er een deel 2 komt is nog onbekend en zal nog even duren. Wel vond de producent van de film, Thomasz Lin, het een gaaf idee om deel 2 te laten bedenken door jongeren als deze geproduceerd gaat worden.”
Ook geïnteresseerd in een voorlichting van Qpido waarin de film wordt vertoond bij jou in de klas, neem dan contact op met Qpido.