Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

03 augustus 2019

Pride ervaringen: gay & straight

Artikel
Terug naar overzicht

Pride Amsterdam is in volle gang, met vandaag als hoogtepunt de botenparade: de hele stad staat in het teken van feest en jezelf kunnen zijn.
Misschien ga je elk jaar of ga je dit jaar voor het eerst. Om jou vast voor te bereiden, interviewden we Josh (26, homoseksueel) en Mike (28, heteroseksueel) over hun ervaringen en tips!

JOSH

Hoe heb je de Pride van vorige jaren ervaren?
Geweldig! Je ziet mensen genieten van elkaar en van de vrijheid, want daar gaat het uiteindelijk om. Dat mensen kunnen zijn wie ze echt zijn. Daarom zie je de gekste dingen voorbijkomen, waaronder mijzelf (maar ja wat is nou eigenlijk gek?).

Wat is er leuk aan de Pride?
Ik geniet vooral van de mensen om mijn heen, de muziek en de gezelligheid. Je merkt toch een bepaalde sfeer op de Pride.
Iedereen samen één, maar toch zijn we erg divers en dat is dus allemaal oké. Waar mensen zich voorheen misschien schaamden, zie je nu vooral trots.
Veel mensen realiseren zich niet wat het nou eigenlijk echt betekent. Voor hen is het gewoon een extra reden om te feesten, wat ook helemaal prima is. Maar voor anderen is het ook een soort bevrijding!
Die kunnen op zo’n dag even loskomen van zichzelf en de problemen die daarbij horen. ‘Wie ben ik nou eigenlijk en hoor ik er wel bij?’.
Tijdens Pride zijn we vrolijk en trots op wie we zijn! Ik denk dat ik daar een voorbeeld van ben.

“Op deze dag zijn we trots op wie we zijn!”

Wat is er minder leuk aan de Pride?
Er is eigenlijk nooit iets wat ik niet leuk vind tijdens Pride. En als dit wel gebeurt, negeer ik het. Irritaties vind ik zonde van mijn tijd tijdens zo’n mooie dag!

Hoe kijk je tegen de Pride van dit jaar aan?
Ik heb er dit jaar weer ontzettend veel zin in. Het is gelukkig mooi weer, zoals elk jaar eigenlijk. Wel ben ik erg benieuwd hoe het dit jaar zal zijn met alle veranderingen van de nieuwe burgemeester. Wellicht dat er bepaalde dingen anders zijn dan eerdere jaren. Vorig jaar waren er helaas al veel activiteiten verdwenen die er voorheen wel waren.

Wat wil je meegeven aan mensen die dit jaar gaan?
Ga vooral lekker genieten, want het is echt een mooi feest waar iedereen mag komen om te zijn wie ze zijn. Niks is te gek op de Pride!
Let vooral op jezelf en geniet van elke minuut, want voor je het weet duurt het weer een heel jaar om de vrijheid van de mens te kunnen vieren!

Mike

Hoe heb je de Pride van vorige jaren ervaren?
Over het algemeen als een leuk en gezellig feest, maar ik moet zeggen dat ik me als hetero niet helemaal onderdeel van de groep voel.
Dit komt vooral doordat er altijd seksueel getinte opmerkingen naar me geroepen worden en ik ook een keer omsingeld en geïntimideerd werd door een groep homoseksuele jongens. Waarschijnlijk vinden ze het dan grappig om een hetero een beetje te provoceren, maar ik vond het eigenlijk helemaal niet grappig. Toch ga ik elk jaar weer met een van mijn beste vrienden die homoseksueel is, voor het feestje.

Wat is er leuk aan de Pride?
Dat iedereen vrolijk is! Naast de vervelende ervaringen, heb ik ook veel ervaringen met gezellige mensen op de Pride gehad. Muziek, vrienden en uitgelaten mensen maken het toch een leuk feest.

“Ik voel me niet helemaal geaccepteerd”

Wat is er minder leuk aan de Pride?
Minder leuk vind ik het dus dat het feest voor iedereen zou moeten zijn, maar dat ik mij er als hetero niet helemaal geaccepteerd voel.

Hoe kijk je tegen de Pride van dit jaar aan?
Ik kan inmiddels beter opkomen voor mezelf, dus zoiets als ik hierboven beschreef, zal me niet snel meer overkomen. Ik ga er gewoon een leuk feestje van maken!

Wat wil je meegeven aan mensen die dit jaar gaan?
Ken je eigen grenzen en geef die altijd aan! Ga vooral genieten en je ogen uitkijken, maar pas tegelijk ook op jezelf.

Terug naar overzicht