Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

20 oktober 2018

Q&A met Petra Hoeve, projectleider van Qpido

Q&A
Terug naar overzicht

Petra vertelt je alle ins en outs over Qpido!

Kun je vertellen wat Qpido precies is en doet?
Qpido, is het Centrum voor Seksuele Weerbaarheid van Spirit  Wij geven voorlichtingen op scholen aan leerlingen, docenten en ouders. We geven trainingen aan professionals en bieden  hulp aan jongens en meisjes die te maken hebben (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Waarom heten jullie Qpido?
Qpido is een verbastering van Cupido, zijn naam hebben  jullie vast wel eens gehoord. Hij is het gevleugelde mannetje dat met zijn pijl en boog  symbool staat voor de liefde.

Voor welke doelgroep is Qpido?
Qpido is er voor kinderen  en jongeren vanaf ongeveer 10 tot 23 jaar. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om ouders, docenten en hulpverleners informatie te geven, zodat zij jongeren zo goed mogelijk kunnen helpen of begeleiden met vragen die ze hebben over liefde, relaties, grenzen, dwang en seksualiteit.

Wat is het doel van Qpido?
Qpido wil dat alle jongens en meisjes seksueel veilig kunnen opgroeien. We vinden het belangrijk om met jongeren in gesprek te gaan over seksualiteit en alles wat daarbij hoort.  Dit thema is vaak belangrijk voor jongeren, maar ze durven hierover niet altijd over in gesprek te gaan. We merken ook  dat volwassen het soms moeilijk vinden om met jongeren in gesprek te gaan over seks, liefde en relaties. Jongeren krijgen hierdoor soms verkeerde informatie of hebben het gevoel bij niemand terecht te kunnen.

Welke vormen van hulp biedt Qpido?
We hebben de hulpverleningstrajecten Romeo, Julia en Nova.

Wat houdt het Julia/Romeo traject in?
Wanneer een jongen of meisje te maken heeft (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag, biedt Qpido de ambulante hulptrajecten Romeo en Julia. Tijdens zo’n traject werkt de hulpverlener met de jongere onder meer aan het vergroten van de weerbaarheid en (het accepteren van) seksuele grenzen.

Op welke manier kan Qpido iets betekenen voor ouders?
Qpido geeft voorlichtingsbijeenkomsten aan ouders. Daarnaast kunnen ouders voor vragen of advies altijd terecht bij Qpido.

Wat maakt Qpido anders dan andere hulporganisaties?
Qpido, geeft naast hulp ook voorlichtingslessen op school. Wij vinden het belangrijk dat jongeren een goede klik hebben met de voorlichters en dus ook met de hulpverleners. Wij noemen onze hulpverleners vaak ook “professionele maatjes”.  Wij zijn er echt voor de jongeren.

Hoe komen mensen bij Qpido terecht?
Dan kan bijvoorbeeld omdat jongeren ons zijn tegen gekomen op school, ons hebben gevonden op de website of omdat ze zijn doorverwezen door bijvoorbeeld een hulpverlener of instantie.

Terug naar overzicht