Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

23 juni 2019

Reality check met Tim Hofman: ‘Laat mensen lekker pizza eten in hun string op bed’

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Tim Hofman, je kunt hem kennen als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Tim maakte zijn eerste naamsbekendheid bij BNN.  Hij presenteerde succesvolle programma’s onder de jeugd zoals Spuiten en Slikken en Je Zal Het Maar Hebben. In 2016 begon hij het YouTube-kanaal #BOOS, in 2017 verscheen zijn poëziedebuut ‘GEDICHTEN VAN DE BROER VAN ROOS’, en op 1 november 2018 bracht hij de #BOOS-documentaire ‘Terug naar Je Eige Land’ uit, waarin hij zich hard maakt voor een kinderpardon dat ‘wél werkt’. Kortom, Hofman is een bezig bijtje dat van vele markten thuis is. Tijdens Amsterdam College Tour bespreekt Tim onder andere zijn visie op de telefoonverslaving en influencers.

‘We zijn nu een cultuur aan het creëren waar FOMO een ding is: fear of missing out.’

”Ik heb zelf best wel een telefoonverslaving. En voor mij hoort het bij mijn vak, dus is het ook nog eens twee keer zo erg. Maar we zijn nu een cultuur aan het creëren waar FOMO een ding is: fear of missing out. Bijvoorbeeld: hij heeft dit en ik wil dat ook, of: dit gebeurt daar en ik ben daar niet bij. Ik vind dat zo’n verlaging van je eigen leven. Mensen nemen niet meer de tijd om even bij zichzelf stil te staan, maar kijken alleen nog maar naar hun buurman.’’

‘Beter leg je je kind uit dat dat niet de waarheid is en laat je mensen lekker pizza eten in hun string op bed’

‘’Waar ik ook niet van ben is de stempel dat je verantwoordelijk bent voor je ontvanger. Dit is een vrij liberaal en niet-links standpunt, maar ik vind dat de zender niet verantwoordelijk is voor het gevoel van de ontvanger. Dus ik ben het niet eens met het hele idee dat ‘mensen alleen maar hun perfecte leven laten zien, en daarom andere mensen in de stress raken omdat zij dat leven niet hebben’. Beter leg je je kind namelijk uit dat dat niet de waarheid is en laat je mensen lekker pizza eten in hun string op bed.

Dit idee dat de zender niet verantwoordelijk is voor het gevoel van de ontvanger geldt ook als het kwetsend is, tenzij het bijdraagt aan bijvoorbeeld racisme. Maar wanneer je een afwijkende mening hebt over een bepaald onderwerp, dan moet je vooral leren dat je rechtop moet gaan staan en dat niet elke stem van iedereen even zwaar voor jou hoeft te tellen. Dit werkt voor mij heel goed.”

’Je houdt die rode broek aan, fuck wat Jantje zegt, slik het, want wie is Jantje eigenlijk voor jou?’

 ‘’Ik ben zelf zo opgevoed dat als ik vroeger werd gepest om mijn rode broek, ik die rode broek niet meer aan deed. Of dat mijn moeder zei: ‘’We gaan een groene kopen, want ik wil niet dat je gepest wordt.’’, terwijl ik de rode broek eigenlijk mooi vond. Ik hoop dat ik later zelf mijn kinderen opvoed en zeg: ‘’Je houdt die rode broek aan, het maakt niet uit wat Jantje zegt, want wie is Jantje eigenlijk voor jou?’’, en dat is de mentaliteit die ik heel erg mis bij deze generatie.’’

Karen Groot

Terug naar overzicht