Mijn naam is Anouk, ik ben 23 jaar en heb het afgelopen half jaar stage gelopen bij Qpido. Momenteel zit ik in mijn 2e jaar van de opleiding Pedagogische Wetenschappen. Ik heb de afgelopen tijd research gedaan en 22 studenten ondervraagd over wat voor impact het coronavirus heeft gehad op hun seksleven. Wat zij hierover te zeggen hadden lees je hieronder!
Naar een feestje, festival of simpelweg een biertje in de kroeg, dat is iets waar we alleen nog maar van kunnen dromen. Het missen van sociale interactie doet ons allemaal wat. Uit onderzoek van Rutgers (2021) blijkt zelfs dat 73% van de jongeren kampt met mentale problemen sinds corona. Maar door de maatregelen is er naast sociale interactie nog iets wat we missen: fysiek contact.
We hebben massaal ‘huidhonger’. Voor de singles onder ons is het allemaal wat moeilijker geworden om aan intiem contact te komen. Weet je het nog voor corona? Toen je dronken in de kroeg stond, biertje in je hand en je zag een leuke jongen of meid. Voor je het wist stond je ordinair te tongen op de dansvloer en ging je daarna met elkaar mee naar huis. Maar dat zit er voor de singles onder ons sinds een jaar niet meer in. Nu het einde bijna inzicht is blik ik samen met studenten terug op hoe hun seksleven is veranderd door corona en wat voor impact dit op ze heeft gehad.
De meeste studenten die ik sprak regelden hun bedpartners voor corona tijdens het uitgaan: “hiervoor leerde je vaak meiden kennen tijdens uitgaan en dan praatte je niet heel veel met elkaar en ging je al snel over tot zoenen”. Dit is nu wel anders, de meeste studenten fixen hun bedpartners of liefjes nu niet meer in de kroeg, maar door simpelweg te swipen en te chatten. Het gebruik van dattingapps is flink gestegen. Waar dat aan ligt? “Mensen craven naar attention dus dat heeft het tinderen en het seksleven een boost gegeven”. De stap om een datingapp te downloaden is kleiner geworden, waardoor meer studenten het zijn gaan gebruiken.
Toch zagen de dates via tinder er anders uit dan voorheen. Ergens een biertje – of zes – drinken op het terras kon niet, dus wat moest je dan? “Tijdens de lock-downs was het meestal wandelen in het park met een kop koffie, dan ga je ook niet snel over op seks”.
Om de sfeer van de kroeg toch een beetje naar huis te halen is er nieuw fenomeen ontstaan tijdens corona: groepstinder. Hierbij maken vriendengroepen één tinderaccount aan waarmee ze opzoek gaan naar groepen vrienden van het andere geslacht. Dit allemaal om huisfeestjes te organiseren en nieuwe mensen te leren kennen – alleen niet geheel coronaproof. Naast nieuwe vrienden maken komt er uit deze groepsdates nog meer: “Op zo’n huisfeestje heb je veel intiemer contact dan op een date via Tinder, je gaat veel sneller over op seks”.
Toen ik aan de studenten vroeg of corona een negatieve impact heeft gehad op hun seksleven, waren de meningen verdeeld. Van de jongeren die wel gebruik maakte van datingapps heeft het seksleven een boost gekregen “Ik heb het idee dat mensen nu minder afleiding hebben dan daarvoor en dus meer tijd investeren in elkaar”
Van de jongeren die geen gebruik maakte van datingapps heeft het seksleven echter een domper gekregen “Ik houd niet van datingapps waardoor de kans dat je iemand ontmoet kleiner is”.
Ook al lijkt het erop dat er veel verschil zit tussen de studenten, blijkt dit niet uit de tevredenheidcijfers over het seksleven. Voor corona was dit gemiddeld een 6,3 en nu is het een 6,4. Ondanks dat er door de meeste genoeg gedate is kijkt iedereen uit naar een date leven zonder coronamaatregelen.
Het ‘normale’ dateleven komt gelukkig weer opgang. Het einde is inzicht nu de terrassen weer open zijn en we mogen (binnenkort) weer uit. Eindeloos swipen en chatten tot je een ons weegt is niet meer aan de orde. “Ik kan niet wachten tot corona helemaal weg is en je weer met iedereen kan flirten in de club” deze zomer kan dit weer en hoor ik iedereen zeggen: “Deze zomer wordt het hot girl/boy summer!”