Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

14 mei 2019

Seksueel plezier voor iedereen!

Artikel
Terug naar overzicht

Volgens Freud is seks net zo belangrijk als eten en drinken. Ellen Laan vertelde ons vrijdag dat dit anders zit. Ja, seks is belangrijk, maar zonder seks gaan we niet dood. Zonder eten en drinken wel. Tijdens de eerste verjaardag van Stichting Seksueel Welzijn Nederland werd met nog veel meer misverstanden afgerekend. Mannen komen makkelijker klaar dan vrouwen? Niet per se. Mannen hebben meer behoefte aan seks dan vrouwen? Niet per se. Mannen hebben meer recht op seks dan vrouwen? Absoluut niet waar zelfs. En klaarkomen? Dat doen heterovrouwen significant minder vaak dan heteromannen, maar ook dan vrouwen in lesbische relaties.

Seksuele gelijkheid
SWN streeft naar meer seksuele gelijkheid, met name in heteroseksuele relaties. De orgasmekloof is daarvan slechts één voorbeeld. 10 procent van de vrouwen ervaart altijd pijn tijdens de seks. De prioriteit van plezier tijdens de seks wordt vaak door beide bedpartners bij de man gelegd. Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag; bang zijn voor slutshaming (“mensen mogen vooral niet denken dat ik seks lekker vind, wat zullen ze dan wel niet van me denken?”), het verlangen de bedpartner tevreden te stellen (“laten we maar seks hebben, straks verlaat hij me nog voor een ander”) en het recht op gemeenschap (“mannen hebben nou eenmaal een hogere seksdrive”). Al deze argumenten zijn ongegrond. Vrouwen hebben net zoveel recht op seks en op plezierige seks als mannen. Ook is het gegaan over de definitie van seks. Vaak spreekt men pas van seks wanneer de penis in de vagina verdwijnt. Maar seks is zoveel meer dan dat. Seks is zoenen, strelen, plagen, lachen, van elkaar genieten, allebei genieten en de ander verwennen, allebei verwennen.

Seks is leuk, seks hoort leuk te zijn.
Bij Qpido staan we volledig achter deze boodschap. Seks is leuk, seks hoort leuk te zijn. Het leuk hebben en houden doe je door te praten met elkaar, door het met elkaar eens te zijn, door open te staan voor aanwijzingen, door zelf te weten wat je wel en niet lekker vindt of dit samen te ontdekken. Streven naar seks op basis van toestemming, vrijwilligheid en gelijkwaardigheid is de manier om seks voor iedereen even plezierig te laten zijn. Iedereen heeft evenveel recht op een “ja” als op een “nee”, als op plezier tijdens het vrijen. Om dat te kunnen bereiken vinden wij seksuele voorlichting een essentieel onderdeel van de opvoeding. Kinderen die een goede seksuele opvoeding krijgen, ervaren een positievere seksuele beleving, maken bewustere keuzes op het gebied van seks en lopen een minder groot risico om slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag te worden.

Tot slot…
Oh, en tot slot rekenen we graag af met het misverstand dat seks alleen bedoeld is voor voortplanting. Een simpel rekenvoorbeeld.. iemand die tussen zijn 20e en 80e gemiddeld 2 keer per week seks heeft (60 jaar x 104 seks) 6240 keer seks in zijn of haar leven. Voor voortplanting is, gemiddeld genomen, 30 keer seks nodig. Stel deze persoon heeft 2 kinderen, 60 keer seks had voldoende moeten zijn voor de voortplanting. Conclusie? Voortplanting is slechts een ontzettend kleine reden (1%) om seks te hebben..

Door: Esmaralda de Haan, hulpverlener en trainer bij Qpido

Terug naar overzicht