Linda (16) heeft op haar 15e te maken gehad met shame-sexting. Haar foto ging rond op haar middelbare school. Zij vertelt hoe dit voor haar was.
Shame-sexting is het maken en/of verspreiden van seksueel getinte foto’s of filmpjes zonder toestemming. Vaak wordt de persoon op deze beelden uitgescholden of ermee gepest. Gevoelens van schaamte en schuld zijn vaak het gevolg hiervan en kunnen hierdoor verergerd worden.
“In het begin van het schooljaar kwam er een nieuwe jongen in de klas, Bas. Ik zat toen net in de derde klas. Mijn vriendinnen en ik vonden Bas al gelijk heel knap. Op een vrijdagmiddag na schooltijd, waren mijn vriendinnen en ik samen gezellig de stad in. Wij hadden het over Bas en zochten zijn Insta op mijn telefoon op. Een vriendin van mij drukte gelijk op ‘volgen’, ik kreeg het Spaans benauwd. Dat was niet de bedoeling, wat zou hij wel niet denken. Een paar seconden later kreeg ik een volgverzoek terug, gevolgd door een berichtje: “Hey, hoe is het?”. Mijn vriendinnen gilden het uit en riepen dat ik wat terug moest zeggen. Ik werd al nerveus van die gedachte, maar eenmaal thuis stuurde ik toch een berichtje terug. We raakten niet uitgepraat en voor ik het wist was het midden in de nacht.
Dag in, dag uit waren we met elkaar aan het chatten en even later hadden we elkaars Snap. We stuurden elkaar foto’s over en weer, totdat hij op een gegeven moment vroeg om een foto zonder shirt. Hij gaf aan dat hij mij echt zo leuk vond en mijn borsten graag wilde zien. Ik wilde het eigenlijk niet, maar ik vond hem zo leuk, dat ik uiteindelijk besloten heb om het te doen. Voor ik het wist had ik hem een foto gestuurd waar ik op stond met mijn borsten. Ik had hem wel nog aangegeven dat het alleen voor hem was en vertrouwde er ook op dat hij de foto alleen voor zichzelf zou houden. Het was op Snapchat, dus als hij een screenshot van mijn foto zou maken zou ik het toch wel zien.
De volgende ochtend kwam ik op school. Terwijl ik mijn fiets in het fietsenrek zette werd er naar mij geroepen: “Slet!”. Ik trok er mij in eerste instantie niet veel van aan tot ik bij mijn kluis stond en mijn vriendin naar mij toe kwam gerend. “Lin, er gaat een foto van je rond!”. Ik wist niet hoe ik moest reageren, ik kon wel door de grond zakken. Bas had de Snap gescreenshot, zonder dat ik hier een melding van had gekregen. Blijkbaar heb je hier andere apps voor die dit kunnen doen. De rest van de dag op school werd ik vies aangekeken en kreeg ik van alles naar mij geroepen. Woorden zoals: “Slet”, “Hoer”, “Aandachtshoer”. Toen ik die middag thuis kwam, heb ik gelijk alles aan mijn moeder verteld. Ik durfde namelijk niet meer naar school, ik schaamde mij. Hoe kon ik zo stom zijn.
Samen met mijn moeder hebben wij een gesprek gehad op school. School heeft een gesprek gehad met Bas. Mijn vriendinnen waren er gelukkig voor mij in deze situatie en steunden mij waar dat kon. De reacties die kwamen op mijn foto waren verschrikkelijk, maar hielden uiteindelijk op. Niemand heeft het er meer over op school. Mocht dit bij jou gebeuren, weet dan dat het niet het einde van de wereld is en dat de reacties hierop vanzelf stoppen.
Ik was heel blij dat ik in deze situatie naar mijn moeder kon om alles te vertellen. Ik voelde mij eerst zo stom en schaamde mij, maar uit deze situatie heb ik geleerd dat iedereen fouten maakt. Het is vooral belangrijk om je verhaal bij iemand kwijt te kunnen, zodat je niet alleen hiermee rond loopt en geholpen kan worden. Dus mocht er iets gebeuren praat hier dan vooral over met een volwassenen die je kunt vertrouwen. Dit is helemaal niet gek en je hoeft je ook zeker niet te schamen!”