Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

22 juli 2019

Ssst, daar praten we niet over!

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

In de maand juli hebben het over cultuur. We spreken verschillende jongeren over hun achtergrond, geloof en wat dit voor invloed heeft op hun seksualiteit. Deze week een meisje (17 jaar) dat opgroeit met drie verschillende culturen. Ingewikkeld? Lees het snel!

”Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met drie verschillende culturen. De Pakistaanse cultuur, de Surinaamse cultuur en de Nederlandse cultuur. Veel mensen om mij heen vinden het interessant om te zien hoe ik daarmee omga, maar sommige mensen vragen zich ook af hoe ik tussen deze drie culturen een lijn trek voor mijzelf. Vaak heb ik daar geen antwoord op en al helemaal niet wanneer het onderwerp seksualiteit naar voren komt. Het is namelijk zo dat in de Surinaamse cultuur en voornamelijk in de Pakistaanse cultuur niet openlijk gesproken wordt over het onderwerp. Laat staan dat er seksuele voorlichting wordt gegeven.

Heel vaak is het zelfs zo dat meisjes niet weten dat ze ongesteld zullen worden en vaak weten jongens niet dat ze de natte droom zullen krijgen.

Heel vaak is het zelfs zo dat meisjes niet weten dat ze ongesteld zullen worden en vaak weten jongens niet dat ze de natte droom zullen krijgen. Ook wordt er niet gesproken over anticonceptie of over soa’s. Dat is dan ook vaak de reden waarom mijn vrienden, nichten/neven en ikzelf vaak online gesprekken voeren met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Het werkt als een soort uitlaatklep en jammer genoeg zijn er meerdere jongeren over de hele wereld die met hetzelfde probleem zitten.

De Pakistaanse cultuur hecht ontzettend veel waarde aan de maagdelijkheid van het meisje.

Waarom er niet gesproken wordt over seksualiteit en waarom er geen seksuele voorlichting wordt gegeven in de Pakistaanse cultuur, blijft voor mij nog altijd een groot vraagteken. Ik heb het aan meerdere mensen gevraagd maar er nog geen concreet antwoord op gekregen. Wat ik wel weet is dat de Pakistaanse cultuur ontzettend veel waarde hecht aan de maagdelijkheid van het meisje. Het is namelijk zo dat de meisjes de eer van de familie dragen en daarom moeten ze maagd blijven tot het huwelijk. Ik denk dat dit de reden is waarom er niet gesproken wordt over seksualiteit. Misschien zijn ze bang dat het meisje, op het moment wanneer ze weet wat het allemaal inhoudt, juist opzoek gaat naar een vriend en haar maagdelijkheid verliest voor het huwelijk. Of dit daadwerkelijk de reden is waarom er geen seksuele voorlichting wordt gegeven, weet ik niet maar ik denk wel dat het met elkaar te maken heeft. Hetzelfde geldt ook voor de Hindoestaanse Surinaamse cultuur waarmee ik dus ook opgroei.

Het is namelijk helaas vaker voorgekomen in mijn familie dat huwelijken zijn verbroken omdat het meisje niet bloedde tijdens haar huwelijksnacht.

Als ik kijk naar het geloof, in dit geval de Islam, dan zie ik wel enige verschillen. Voor zover ik dat heb meegekregen hoeft het meisje helemaal niet te bloeden de eerste keer. De Pakistaanse cultuur zegt naar mijn mening heel iets anders. Het is namelijk helaas vaker voorgekomen in mijn familie dat huwelijken zijn verbroken omdat het meisje niet bloedde tijdens haar huwelijksnacht. Ik heb geleerd dat het niet “erg” is, volgens de cultuur, als de jongen meerdere relaties heeft gehad voor het huwelijk terwijl het meisje dat totaal niet mag.

Op het moment wanneer ik deze twee culturen vergelijk met de Nederlandse cultuur dan zie ik ontzettend veel verschil. Mijn Nederlandse vrienden bijvoorbeeld, kunnen makkelijker op hun ouders afstappen met vragen die ze hebben over alles wat te maken heeft met seksualiteit terwijl ik het beter online kan opzoeken. Vind ik dit jammer? Zeker, maar net zoals hoe ik met drie verschillende soorten culturen probeer om te gaan, probeer ik ook met dit gedeelte om te gaan en als het internet mij daarbij helpt, ben ik hartstikke tevreden.”

Anoniem, 17 jaar

Qpido reageert:
‘Bij Qpido vinden we het belangrijk dat mensen plezier hebben in het beleven van hun seksualiteit. Dit kan soms bemoeilijkt worden door overtuigingen vanuit cultuur en religie. Door bepaalde verwachtingen kan de druk toenemen, zoals bijvoorbeeld dat je als meisje moet bloeden tijdens de eerste keer seks.

Wat we medisch gezien weten, is dat het maagdenvlies geen vliesje is wat de vagina afsluit. Wat we ook weten, is dat wanneer je als meisje voldoende ontspannen bent tijdens de eerste keer, je hier voldoende de tijd voor neemt en je opgewonden genoeg bent, je niet hoeft te bloeden en de eerste keer seks hoeft dus ook geen pijn te doen. De kans dat je daadwerkelijk bloed tijdens de eerste keer is helemaal niet zo groot als je rekening houdt met ontspanning, opwinding en rustig aan doen.

Redenen om wel te bloeden tijdens de eerste keer (of latere keren) hebben doorgaans te maken met spanning, onvoldoende opgewonden zijn of ruwheid. De spanning kan opbouwen als, zoals hierboven beschreven is, je weet dat je huwelijk beëindigd kan worden als je niet bloed tijdens de huwelijksnacht. Dit kan ervoor zorgen dat je niet kunt genieten van de seks.

Wij willen meegeven dat het belangrijk is om hier met je partner over te praten. Over spanning, over de tijd nemen, over wel of niet bloeden tijdens de seks. We realiseren ons dat dit lastig kan zijn als er vanuit cultuur of religie bepaalde verwachtingen liggen, zoek hier een weg in en praat hierover met mensen die je vertrouwt. Vrienden, vriendinnen, familieleden of, zoals in het verhaal hierboven, op internet met mensen uit dezelfde cultuur.

Hier lees je wat Sense beschrijft over het maagdenvlies en hier over maagdelijkheid en geloof.

Herken je jezelf in dit verhaal of is het bij jou thuis anders? Laat het ons dan weten! 

Volgende maand is ons thema: ‘zomerliefde’ Vind je het leuk om te schrijven? Deel jouw verhaal met ons. Mail de redactie (info@qpido.nl) en misschien komt jouw verhaal op de website!

Terug naar overzicht