Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

24 april 2019

Stop het niet in de doofpot

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

Deze maand een nieuw verhaal van een jongere (anoniem, 17 jaar). Straatintimidatie, wat kan je doen? Lees het snel!

Hoi mooi meisje, waar ga jij naar toe? Ik wil je beter leren kennen, geef me je nummer leukerd. Waarom negeer je me? Vind je me niet leuk? Kom naast me zitten, doe niet zo moeilijk! Je ziet er echt leuk uit. Kom dan gaan we samen iets leuks doen. Kom nou!!! Waarom loop je weg? Hé, ga niet weg…. pfff wat een hoer!

Veel vrouwen in Nederland krijgen dit wel eens te horen wanneer zij alleen of met vriendinnen langs een groepje jongens lopen. Vaak negeren de vrouwen het commentaar en besluiten ze om door te lopen. Meestal houden de jongens dan op maar af en toe is dat helaas niet zo. Het gaat namelijk zelfs zo ver dat wanneer de vrouwen niet in gaan op de opmerkingen, zij mogelijk worden achtervolgd, betast en soms zelfs bespuugd. Dit ongepast en onacceptabel gedrag wordt straatintimidatie genoemd.

Veel vrouwen doen er niks tegen en dat is begrijpelijk. Wat kun je doen tegen jongens die je niet kent? Het liefst maak je het gewoon niet mee en als het echt niet anders kan, dan kleed je je anders, neem je de trein in plaats van de fiets en ga je na zes uur ‘s avonds niet meer alleen naar buiten. Als je ondanks dat er toch nog mee te maken krijgt, dan loop je gewoon zo snel mogelijk door en doe je alsof er niets aan de hand is, toch? 

Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens. Ik snap best dat je liever niets doet en het hele gebeuren achter je laat maar juist door stil te zitten geef je de jongens de ruimte om het nog een keer te doen. Kom voor jezelf op en stop het niet in de doofpot! Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om er iets tegen te doen. Bijvoorbeeld het maken van een melding via de website: amsterdam.nl/overlast. Hierbij heb je geen persoonlijke gegevens nodig van de jongens en daarnaast kun je het geheel anoniem doen als je dat prettig vindt.  

Ik kan me voorstellen dat je het liever vergeet en er niet meer naar omkijkt maar door er een melding van te maken, draag jij je steentje bij aan het verbeteren van de veiligheid. Iedereen heeft het recht op respect ongeacht afkomst, religie of wat je toevallig die dag aan hebt! Jij bent de baas over jezelf en als iemand ongepaste dingen naar jou roept, dan heb jij het recht om daar iets tegen te doen!

Ik heb zelf gelukkig nooit te maken gehad met straatintimidatie in zeer extreme maten. Wat ik wel een keer heb meegemaakt, samen met mijn vriendinnen, is dat wij werden uitgemaakt voor hoer en slet omdat wij geen reactie gaven op het commentaar dat wij kregen van een groepje jongens. Wij waren niet geïnteresseerd in hen en dat probeerden wij op een subtiele manier duidelijk te maken. Helaas kwam dat niet goed over en dat resulteerde in het feit dat wij voor niks werden uitgemaakt voor hoer. Op het moment toen wij dat te horen kregen, liepen wij rustig verder maar aan het einde van de straat, pakten wij allemaal onze mobiele telefoon en maakten wij een melding ervan. Of de jongens zijn aangesproken weten wij niet. Wat ik wel weet is dat wij ons allemaal een stukje beter en veiliger voelden na het maken van de melding.

Ben of ken jij iemand die met straatintimidatie te maken heeft gehad? Reageer op social media of mail de redactie (info@qpido.nl).

Volgende maand: thema gender. Vind je het leuk om hierover te schrijven? Deel jouw verhaal met ons. Mail de redactie (info@qpido.nl) en misschien komt jouw verhaal op de website!

Terug naar overzicht