Mijn naam is Kim en ik loop dit schooljaar stage bij Qpido. Ik studeer Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik zit momenteel in mijn 3e jaar en heb wat research gedaan naar een seksapp die in Zweden gebruikt wordt.
Naar aanleiding van de #metoo anti-seksuele-intimidatie campagne heeft Zweden in 2018 een zedenwet ingevoerd. Premier Stefan Löfven stelde dat seks altijd vrijwillig moet zijn toen hij het wetsvoorstel introduceerde. De Zweedse advocaat Baharak Vaziri heeft hierop een app ontwikkeld genaamd Libra. De Scandinaviërs mogen alleen seks hebben als beide partijen in de app toestemming geven. In de app wordt een juridisch document opgesteld en dit contract moet worden ondertekend door middel van een Bank-ID, dit is de Zweedse variant van DigiD. Naast dat je telefoon tegenwoordig weet waar je bent, wordt het dan ook geregistreerd met wie je allemaal geflikflooid hebt.
Stel je voor, je hebt eindelijk afgesproken met je crush voor een avondje Netflix and chill. Het moment is daar, Netflix staat aan en jullie komen in de geile mood. Dan moet je dus eerst even je telefoon erbij pakken om beide toestemming geven. Direct is de sfeer weg en wordt alles slap… Denk je lekker romantisch samen te gaan slapen eindig je de avond in de bak. Oké eerlijk, de popo zal niet gelijk op je stoep staan, maar als je dus geen toestemming vraagt aan je love, ben je strafbaar en is er een kans dat je zelfs vervolgd kan worden voor verkrachting. Is er geen toestemming gegeven, wordt dat dus gezien als verkrachting. Of diegene het nu wel of niet wilde is dan niet langer relevant.
Voor mij allemaal een beetje vaag. Stel, ik ga akkoord. Hoelang geldt het dan? Moet het gelijk gebeuren of mag ik een akkoord geven voor de hele dag, week, maand? Daarnaast denk ik dat er makkelijk misbruik van gemaakt kan worden. Iemand kan jou namelijk onder dwang het contract laten tekenen en vervolgens sta jij niet in je recht om aangifte te doen terwijl dit tegen je wil in is gebeurd. Of diegene denkt alles met de ander te kunnen doen, omdat er een overeenkomst is ondertekend.
Er is in Nederland een soortgelijke app ontwikkeld genaamd LegalFlings. Arnold Daniels, bedenker van de app, geeft aan dat een simpele swipe genoeg is om toestemming te geven. Deze toestemming kan je altijd intrekken, maar tot die tijd heeft de toestemming wel bestaan. Het verzoek registreert tevens de do en don’ts van de voorgestelde seksuele activiteit. Daarnaast is er een mogelijkheid op een verbod op het delen van foto’s en video’s. Als deze regels overtreden worden, is het makkelijker om naar de rechter te stappen.
De Zweedse app is niet bepaald goedkoop, voor seksueel contact kost het 3,80 euro. Onduidelijk is of dit ook geldt voor meer dan één partner en of de toestemming per keer, per maand of eenmalig is. De wet eist dat voor elk onderdeel toestemming gegeven moet worden. Wanneer je dus lekker bezig bent en je elkaar wilt laten genieten van je orale kwaliteiten, dan moet je dus opnieuw toestemming vragen en krijgen. Wat vind jij van deze app en zou je deze gebruiken?