Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

08 februari 2019

‘‘Verliefd op een plant?!’’

Q&A
Terug naar overzicht

Jurre Geluk (1992) deed tijdens zijn middelbare school de vooropleiding van de Lucia Marthas musicalacademie. Nu werkt hij als presentator. Hij is te zien in Spuiten en Slikken, De Seksmobiel, Club HUB, 3 Op Reis Midweek en presenteert nu Je Zal Het Maar Hebben. Ook is Jurre een van de presentatoren van YUNG DWDD. Qpido sprak met Jurre naar aanleiding van het item in De Wereld Draait Door over de Netflix-serie ‘Sex Education’.

Werd er bij jou thuis open met seks omgegaan?
Ja, bij ons thuis ging de badkamerdeur nooit op slot en we spraken openlijk over schaamhaar en dat soort zaken.

Je wordt wel een seks-expert genoemd. Hoe kreeg jij seksuele voorlichting?
Ik weet vooral veel over seks doordat ik vroeger de gesprekken opving van mijn oudere broer en zus. Daarnaast sprak ik veel met vrienden over seks; en dat doe ik nog steeds. Ik kan me vaag herinneren dat we op de basisschool een keer een condoom om ‘‘iets’’ heen moesten doen. Maar verder staat me van voorlichting op school nauwelijks iets bij.

‘‘In de pubertijd is je hoofd een op hol geslagen dierentuin.”

Bron: VIVA

Wat vind je dat jongeren moeten leren?
Wat we bij Spuiten en Slikken vooral proberen over te brengen is dat niets gek of raar is. Vooral in de pubertijd is je hoofd een op hol geslagen dierentuin. Huh, ben ik verliefd op een plant of ben ik op hem of toch op haar? Als je valt op iets dat anders is dan normaal, is het fijn om te weten dat er meer mensen zijn die dat ook hebben. Voor mij hielp het dat ik op mijn veertiende naar de vooropleiding van de Musical Academie ging in Amsterdam. Hier zaten veel excentrieke kinderen op. Natuurlijk is in Amsterdam ook alles een stuk vrijer. Het internet helpt ook. Je ziet dat er veel verschillende soorten mensen bestaan. Daar zit altijd wel iemand tussen, met wie jij je hopelijk kunt identificeren.

De Netflix-serie ‘Sex Education’ kaart belangrijke onderwerpen aan voor mannen en vrouwen en trekt zich weinig aan van taboes rondom seks. Wat herken je in die serie?
Ik heb zelf nooit veel met taboes te maken gehad, maar de moeder die het over seks wil hebben vind ik wel erg herkenbaar. Toen ik nog thuis woonde en had ik een vriendinnetje. Toen ze voor het eerst bleef slapen zei mijn moeder ‘Kom we gaan een condoom uitzoeken, die liggen nog wel op je broers kamer’. We hebben toen samen een schoenendoos doorspit op zoek naar een condoom die nog niet over datum was. Ongemakkelijk natuurlijk, maar achteraf ben ik haar hiervoor dankbaar.

‘‘Toen ik uit de kast kwam was ze blij voor me, maar dacht wel dat bepaalde dingen lastiger zouden worden.”

Wat ik ook herkende was dat de vader van Eric, de homoseksuele jongen uit de serie, zegt dat hij er geen moeite mee heeft dat hij op mannen valt. Maar hij zegt wel dat hij er bang voor is dat zijn zoon pijn gedaan wordt omdat hij anders is. Mijn moeder reageerde precies zo. Toen ik uit de kast kwam was ze erg blij voor me, en ook trots, maar dacht wel dat bepaalde dingen lastiger zouden worden.

Heb je dat zelf ook zo ervaren?
Ik zag zelf eigenlijk niet zoveel beren op de weg. Ik was en ben niet zoveel anders dan anderen en dacht dat het allemaal wel goed zou komen. Wat daarbij wel meespeelde is dat ik al veel gay vrienden had en me in een vrije omgeving bewoog.

Heb jij als seks-expert nog wat geleerd van de serie?
Qua technische zaken niet. Het meest leerzaam vond ik hoe vooruitstrevend en normaal alles in de serie is. Er werd geen extra aandacht gegeven aan mensen die anders zijn. Het is gewoon zo. Punt. Ik betrap mezelf er soms op dat ik oubollig denk.

Oubollig?
Ja, in hokjes. Zo zijn voor mij veel homoseksuele dingen nog niet genormaliseerd, ook al val ik zelf op mannen. Wat dat betreft was de serie een verademing voor mij. Zo ontzettend vrij. Echt een hemel! Het is tof om zo open over seks te kunnen praten.

‘‘In Sex Education is alles zo vrij, echt een hemel!’’

Denk je dat de serie ‘Sex Education’ een vorm van voorlichting kan zijn?
Dat weet ik niet. Het is goed om de serie te kijken voor het normaliseren, maar voor seksuele voorlichting is ie niet volledig genoeg. Het laat goed de ongemakkelijkheden zien, maar je ziet bijvoorbeeld niet hoe je bepaalde voorbehoedsmiddelen op de juiste manier gebruikt. Ik denk dat de serie goed ter ondersteuning van seksuele voorlichting gebruikt kan worden.

Jurre is nu wekelijks te zien als presentator van Je Zal Het Maar Hebben op NPO 3.

Door: Jitka Peeters

Bron omslagfoto: YUNG DWDD

Terug naar overzicht