Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

10 april 2019

Wat houdt voetballers tegen om uit de kast te komen?

Opinie
Terug naar overzicht

Homoseksualiteit in voetbal is nog altijd een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Er is maar van weinig voetballers bekend dat zij op het zelfde geslacht vallen. Daarentegen is dit in het vrouwenvoetbal veel minder een issue.

In Nederland is iedereen gelijkwaardig en heb je de vrijheid om te houden van wie je wilt en om zichtbaar jezelf te kunnen zijn, ook in de sport. De KNVB is al jaren bezig om het voor homoseksuele sporters makkelijker te maken om uit de kast te komen. Toch zijn er de laatste jaren bijna geen voetballers uit de kast gekomen. Terwijl er hoogstwaarschijnlijk ook in het mannenvoetbal homoseksuele spelers zijn.

Uit de kast komen is ook niet iets wat je ‘gewoon’ maar even doet. Het is voor iedereen anders en het kan zowel positieve als negatieve reacties met zich meebrengen. Ouders die het moeilijk vinden te accepteren of vriendschappen die verbroken worden. Dit zijn situaties waar jongeren helaas nog vaak mee moeten dealen.

Naar mijn mening komt het ook door dat profvoetballers vaak alpha mannetjes zijn en een soort status hoog hebben te houden. Het zou mooi zijn als jonge voetballers uit de kast durven te komen en niet pas nadat zij gestopt zijn met voetbal. Er moet dan nog wel een hoop veranderen. Tijdens voetbalwedstrijden worden er vaak opmerkingen gemaakt over homo’s. Ook in de media wordt hier soms lacherig over gedaan. Hierdoor wordt het niet makkelijker om als voetballer uit de kast te komen.

Wat is er voor nodig om als voetballer uit de kast te durven komen? Reageer op social media of deel jouw verhaal met ons. Mail de redactie (info@qpido.nl) en misschien komt jouw verhaal op de website!

Terug naar overzicht