Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:

24 maart 2019

Zeg gewoon nee

Jongeren artikel
Terug naar overzicht

”Als tiener heb je veel te maken met druk. Je doet wat je vrienden doen om bij de groep te blijven. Zo ging het ook bij mij. Als zij iets deden wat ik liever niet deed, kreeg ik soms dingen te horen als: ‘Ben je bang?’ of ‘Durf je niet?!’. Hetzelfde geldt voor dingen als stelen, uitgaan, drugs en seks. Groepsdruk heeft op zo’n leeftijd veel effect op je acties. Ik ben erachter gekomen dat het belangrijk is om voor jezelf op te komen en duidelijk te maken dat je sommige dingen gewoon niet wilt. Als je vrienden dat niet kunnen accepteren is het tijd om een nieuwe vriendengroep te zoeken. Vrienden die jou accepteren voor wie je bent.

‘Het antwoord is simpel: zeg gewoon nee.’

Op de middelbare school gebeurde er veel nieuwe dingen. Ik ontmoette nieuwe mensen, maakte nieuwe vrienden, werd overladen met huiswerk en ik kreeg te veel toetsen. Maar ik werd ook voor de eerste keer verliefd. Mijn eerste echte vriendje was erg spannend, er kwamen opeens allerlei nieuwe dingen bij kijken die op de basisschool nog niet belangrijk waren. Voor sommige jongens en meiden betekent dat je eerste zoen, maar misschien ook wel meer. Maar wat moet je doen als je je daar niet comfortabel bij voelt? Het antwoord is simpel: zeg gewoon nee.

‘Iemand verwacht iets van mij en ik wil diegene dan liever niet teleurstellen.’

Net zoals veel tieners was ik bang om nee te zeggen in situaties waar de druk hoog is. Iemand verwacht iets van mij en ik wil diegene dan liever niet teleurstellen en al helemaal niet mijn vriendje. Het is lastig, maar je moet niet vergeten dat jouw gevoelens ook belangrijk zijn. Je kunt mensen kwetsen door nee te zeggen, maar je moet jezelf geen pijn doen door ergens akkoord mee te gaan om de emoties van anderen te sparen. Ik houd zelf altijd rekening met waar ik me prettig bij voel. Soms krijg ik er sippe gezichten voor terug, dat voelt niet fijn. Maar als ik iets ga doen met iemand, dan moet het wel goed voelen.”

Juliëtte, 18 jaar

Heb jij ook wel eens een situatie meegemaakt waarin je nee wilde zeggen maar dat lastig was? Wil je jouw verhaal delen? Mail de redactie (info@qpido.nl) en als je het leuk vindt komt jouw verhaal op de website!

Terug naar overzicht