Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Thema

Diversiteit

Zijn wie je bent!

Kies je doelgroep:

Niet iedereen voelt zich thuis in het hokje “hetero” of “cis-gender”. Zo zijn er mensen die op hetzelfde geslacht vallen, die op beide geslachten vallen, mensen die zich geen man of geen vrouw voelen, maar misschien wel allebei en mensen die het niet zo goed weten.
Heb je wel eens van LHBTQI+ gehoord? Deze afkorting staat voor Lesbisch, Hetero, Homo, Biseksueel, Transgender, Transgender, Queer en Questioning en Intersekse. Hieronder leggen we uit hoe dat allemaal zit.

 

Labels zijn voor kleding, niet voor mensen! [bron: quotemaster.org]

Seksuele voorkeur/geaardheid

Jongens kunnen verliefd worden op meisjes en meisjes op jongens. Jongens die geboren worden als jongen kunnen zich jongen voelen. Meisjes die geboren worden als meisjes kunnen zich meisje voelen. Dat zijn slechts een paar van de vele opties en het kan heel goed zijn dat jij je herkent in deze opties. Misschien voel jij je wel anders dan wat we hier noemen, dat is heel normaal! Omdat er zoveel mogelijk is, zijn er termen bedacht om jezelf of anderen een idee te geven van hoe jij je voelt. Deze termen worden vaak samengevoegd tot één afkorting: LHBTIQ+.

Seksuele voorkeur gaat over aantrekkingskracht: tot wie voelt iemand zich (op een seksuele of romantische manier) aangetrokken? Op wie word je verliefd? Is dit meestal een jongen of juist een meisje? Of misschien wel allebei? Er zijn verschillende seksuele voorkeuren.  Hier worden een aantal letters van LHBTQ uitgelegd:

Lesbisch: een meisje dat (meestal) op meisjes valt en/of zich (vooral) tot meisjes aangetrokken voelt;
Homo: een jongen die (meestal) op jongens valt en/of zich (vooral) tot jongens aangetrokken voelt;
Biseksueel: op meisjes en op jongens vallen. Misschien wat meer op meisjes, misschien wat meer op jongens.
Maar daarnaast is er ook:
• Panseksueel: is iemand die op personen valt. Of die persoon een jongen of meisje of zichzelf anders identificeert, maakt voor iemand panseksueel is niet uit.
Queer: een verzamelnaam voor iedereen die de bestaande man/vrouw-, homo/ hetero-hokjes (te) beperkend of niet fijn vindt.
Questioning: als mensen nog niet zo goed weten waarop ze vallen of hoe ze zich voelen en dat voor zichzelf uitzoeken (questioning).
• Intersekse: is iemand die geboren is met een lichaam waarin kenmerken van beide geslacht aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een jongen met een baarmoeder of wanneer er geen eenduidige geslachtskenmerken zijn.
• Aseksueel: jij hebt weinig tot geen seksueel verlangen naar een andere persoon. Dat betekent niet dat je niet van iemand kan houden of verliefd kan worden. Dit verschilt van persoon tot persoon.
• Non-binair: Iemand die zich niet als man of als vrouw identificeert. Iemand die non-binair is kan op diens paspoort een “x” laten plaatsen in plaats van de “v” van vrouw of de “m” van man.

Het woord ‘hetero’ hoort niet bij deze afkortingen, maar het is wel handig om te weten wat dit betekent. Iemand wordt hetero genoemd als diegene zich romantisch en/of seksueel aangetrokken voelt tot het andere geslacht; een meisje dat (meestal) op jongens valt en/of zich (vooral) tot jongens aangetrokken voelt of een die jongen (meestal) op meisjes valt en/of zich (vooral) tot meisjes aangetrokken voelt.
Een ander woord wat vaak gebruikt wordt, is cisgender. Cisgender betekent dat het geboortegeslacht en de genderidentiteit met elkaar overeen komen; iemand die geboren is als jongen en zich ook een jongen voelt en iemand die geboren is als een meisje en zich ook een meisje voelt.

In de war zijn kan iets goed zijn, zo laat onderzoek zien. [bron: media.npr.org]

Ontstaan seksuele voorkeur

De meeste onderzoeken gedaan binnen de wetenschap geven aan dat seksuele voorkeur (o.a. homoseksualiteit, heteroseksualiteit, biseksualiteit) op verschillende manieren ontstaat.

Het ontstaat waarschijnlijk in de baarmoeder
Een deel van de wetenschappers gaat ervan uit dat de hoeveelheid testosteron (een hormoon waaraan een ongeboren baby wordt blootgesteld) mede bepaalt of die baby later homo, lesbisch of hetero wordt. Testosteron heeft invloed op je hersenen: er ontstaan verschillen in de hersenen die mede je seksuele voorkeur bepalen. De wetenschapper die dit ontdekt heeft, heet Dick Swaab. In zijn boek ‘Wij zijn ons brein’ vertelt hij over zijn ontdekking.

Het is waarschijnlijk deels erfelijk
Dat betekent niet dat je ouders ook gay moeten zijn als jij op iemand van hetzelfde geslacht valt. Slechts enkele eigenschappen zijn namelijk direct erfelijk, zoals bijvoorbeeld blauwe ogen. Het is meer dat het ‘in de familie zit’. Je opa was bijvoorbeeld erg muzikaal en je nichtje is dat ook. Of je tante is linkshandig en jij ook. Met homo- en biseksualiteit is dat vaak ook zo: je hebt bijvoorbeeld ook een (achter)neefje, (achter)nichtje, (achter)oom, (achter)tante of soms broer of zus die ook homo, lesbisch of bi is. Maar dat weet je natuurlijk niet altijd: er zijn mensen die niet vertellen wat hun geaardheid of genderidentiteit is. Dit is door verschillende wetenschappers onderzocht. Neurowetenschapper Simon Le Vay legt dit verder uit in zijn boek ‘Gay, straight and the reason why’.

Of je open bent over je homo-, lesbisch- of bi-zijn, hangt af van jouw persoonlijkheid, cultuur en religie
Mensen met homo-, lesbische en bi-gevoelens hebben altijd bestaan. Het is van iedere tijd en van iedere cultuur. Het is altijd een minderheid van de mensen (waarschijnlijk tussen de 5 en 10 procent) die homo-, lesbische of bi-gevoelens heeft. Niet in iedere cultuur wordt er gepraat over homo-, lesbische en bi-gevoelens. In sommige culturen en religies is het taboe: mensen vinden het vreemd, het mag niet en durven er niet over te praten.

(Bron: iedereenisanders.nl)

Biologische sekse

De meeste mensen die als jongen geboren worden (het uiterlijk hebben van een jongen, een penis, etc.), voelen zich ook een jongen. En andersom geldt dat voor meisjes ook. Maar het komt ook voor dat iemand biologisch gezien als jongen is geboren, maar van binnen een meisje is. Of een meisje is eigenlijk jongen. Of dat het eigenlijk niet zo duidelijk is hoe iemand zich voelt. Hoe je je voelt heet genderidentiteit. Wanneer iemands genderidentiteit niet overeenkomt met het geboortegeslacht, heet dat genderdysforie. Die persoon kan ervoor kiezen om met behulp van medicijnen en eventueel operaties het lichaam te laten passen bij het innerlijk. Dat hoeft overigens niet, voor sommige mensen die het voldoende om zich meer te kleden naar de eigen genderidentiteit.

 

Genderidentiteit

In hoeverre voelt iemand zich man of vrouw, man én vrouw of geen van beide? Veel jongeren voelen zich een jongen of meisje en worden ook door anderen zo gezien. Maar iemand kan zich ook ‘anders’ voelen; de vraag ‘ben je een meisje of jongen?’ is niet voor iedereen een makkelijke vraag. Mensen die deze vraag inderdaad niet heel simpel kunnen beantwoorden, zijn bezig met hun genderidentiteit.

Genderidentiteit is het gevoel dat iemand heeft over de eigen gender (= geslacht). Ieder mens heeft een genderidentiteit: man, vrouw, iets er tussenin, beiden of geen van beiden, soms iets meer van het één, soms iets meer van het ander. Het gaat om iemands persoonlijke gevoel. Als een genderidentiteit (hoe iemand zich van binnen voelt) niet helemaal overeenkomt met iemands lichaam (hoe men er van buiten uitziet), is iemand mogelijk transgender.

Genderexpressie

Gedraagt iemand zich als jongen, als meisje of beide? Er is nog een groep jongens en meisjes die zich tussen jongen en meisje zijn in voelt. Zij voelen niet de behoefte om zich naar het andere geslacht te laten veranderen, maar kunnen zich bijvoorbeeld door middel van kleding uiten zoals zij dat willen. Hun gedrag, kledingstijl, geslacht en gevoel kunnen qua mannelijkheid of vrouwelijkheid bijvoorbeeld verschillen van elkaar. De vrijheid om je op deze manier te uiten heet genderexpressie. Ook wordt deze groep vaak verliefd op zowel jongens als meisjes; zij vallen meer op personen en geslacht speelt minder een rol. In deze groep vallen bijvoorbeeld transgenders.

Praat verder
  • Voor meer informatie over het thema 'Diversiteit'
  • Anoniem chatten met ons over dit onderwerp
  • Directe ondersteuning bij een probleem
Sluiten