Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Thema

Grenzen

Tot hier en niet verder

Kies je doelgroep:

Bij liefde en seksualiteit spelen ook ‘grenzen’ een belangrijke rol. Om te beginnen jouw eigen grenzen; wat vind jij prettig en wat niet? Ga je verder dan zoenen of vind je hand-in-hand over straat lopen genoeg? Grenzen leren kennen van jezelf is één grote ontdekkingsreis.

Pas als je je eigen grenzen hebt ontdekt, kun je dat aan je vriend/vriendin duidelijk maken. Dat betekent dat je soms binnen je eigen grens blijft en soms ga je erover. Dat hoort er allemaal bij. Het belangrijkste om te onthouden is: niemand anders dan jijzelf bepaalt jouw grens, want je lichaam is van jou.

Dit voelde niet oké

Je kunt in een situatie komen waarbij iemand jouw grens niet respecteert en er ver overheen gaat. Bijvoorbeeld wanneer je gedwongen wordt om iets te doen op seksueel gebied wat je eigenlijk niet wilde. Of je nu wel of geen ‘nee’ hebt gezegd: niemand mag dit ooit bij je doen. Als iemand toch iets doet wat jij niet wilt, is het nooit jouw fout! De ander mag niet over jouw grenzen gaan. Ga daarom altijd met iemand praten die je vertrouwt wanneer iemand over jouw grens is gegaan.

[foto: familyfire.reframemedia.com]

De grenzen van een ander

Iedereen is anders. Daarom heeft ook iedereen zijn eigen grenzen. Dat betekent dat wat voor jou ‘fijn’, ‘normaal’ of ‘belachelijk’ is, voor een ander heel anders kan zijn. Ook de grenzen van je vriend/vriendin leren kennen is spannend. Het is soms lastig, maar het is goed om grenzen met elkaar te bespreken. Zo kun je met respect met elkaar omgaan.

GezonD en veilig

Qpido wil dat kinderen en jongeren op seksueel gebied gezond en veilig opgroeien. Daarom vind je bij de Qpido pijltjes twee gidsen met meer informatie over grenzen. Worden je vragen daar niet in beantwoordt, dan kun je bij ons terecht met vragen of voor advies. Dit kan via de chat, whatsapp of aan de telefoon. Ons nummer is 06 2933 8064.

Praat verder
  • Stel (anoniem) je vraag over grenzen
  • Jouw vraag is veilig bij ons
  • We bieden ondersteuning waar mogelijk
Sluiten