Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Thema

Grenzen

Tot hier en niet verder

Kies je doelgroep:

Bij liefde en seksualiteit spelen ook ‘grenzen’ een belangrijke rol. Om te beginnen jouw eigen grenzen; wat vind jij prettig en wat niet? Ga je verder dan zoenen of vind je hand-in-hand over straat lopen genoeg? Je eigen grenzen leren kennen, is één grote ontdekkingsreis.

Pas als je je eigen grenzen hebt ontdekt, kun je dat aan een ander duidelijk maken. Dat betekent dat je soms binnen je eigen grens blijft en soms ga je erover. Dat hoort er allemaal bij. Het belangrijkste om te onthouden is: niemand anders dan jijzelf bepaalt jouw grens, want je lichaam is van jou.

Dit voelde niet oké

Je kunt in een situatie komen waarbij iemand jouw grens niet respecteert en er overheen gaat. Dit kan zowel offline als online gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je gedwongen wordt om iets te doen op seksueel gebied wat je eigenlijk niet wilde of wanneer iemand jou een naaktfoto stuurt, zonder dat jij dat wilde. Of je nu wel of geen ‘nee’ hebt gezegd: niemand mag dit ooit bij je doen. Als iemand toch iets doet wat jij niet wilt, is het nooit jouw fout! De ander mag niet over jouw grenzen gaan. Ga daarom altijd met iemand praten die je vertrouwt wanneer iemand over jouw grens is gegaan.

[foto: familyfire.reframemedia.com]

De grenzen van een ander

Iedereen is anders. Daarom heeft ook iedereen zijn eigen grenzen. Dat betekent dat wat voor jou ‘fijn’, ‘normaal’ of ‘belachelijk’ is, voor een ander heel anders kan zijn. Ook de grenzen van een ander leren kennen is spannend. Het is soms lastig, maar het is goed om grenzen met elkaar te bespreken. Zo kun je met respect met elkaar omgaan.

Hulp

Qpido wil dat kinderen en jongeren op seksueel gebied gezond en veilig opgroeien. Daarom vind je bij de Qpido pijltjes twee gidsen met meer informatie over grenzen. Worden je vragen daar niet in beantwoordt, dan kun je bij ons terecht met vragen of voor advies. Dit kan via de anonieme chat, via Whatsapp* of aan de telefoon. Ons nummer is 06 2933 8064. De chat open op dinsdag van 15.00 – 17.00 en donderdag van 19.00 – 21.00.

Let op: Als je ons via Whatsapp benadert kunnen we niet ingaan op de inhoud, wel kan er een belafspraak gemaakt worden.

Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Als je een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt, is professionele hulp zoeken misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch adviseren we je om zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt.

Het Centrum Seksueel Geweld is telefonisch te bereiken via 0800 0188. Ook zijn zij via een anonieme chat bereikbaar. Beide zijn gratis.

Praat verder
  • Stel (anoniem) je vraag over grenzen
  • Jouw vraag is veilig bij ons
  • We bieden ondersteuning waar mogelijk
Sluiten