Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Thema

Mensenhandel

Liefde maakt blind...

Kies je doelgroep:

Een mensenhandelaar, die mensen seksueel uitbuit, is iemand die misbruik maakt van anderen door ze te dwingen seks te hebben met anderen. De mensenhandelaar krijgt daar geld of spullen (zoals drugs of sieraden) voor. Een mensenhandelaar lokt andere mensen de gedwongen prostitutie in.

Dit doet hij vaak door middel van chantage en dwang.  Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat hij zijn slachtoffers onder druk zet met naaktfoto’s of sexfilmpjes. Of omdat de mensenhandelaar iets weet wat de familie van zijn slachtoffer niet mag weten. Slachtoffers worden gedwongen (soms zelfs onder druk van geweld) seksuele dingen te doen met anderen. Soms worden meer subtiele vormen van dwang en manipulatie ingezet, zodat het slachtoffer zelf niet in de gaten heeft dat er sprake is van mensenhandel of dat er geld wordt betaald in ruil voor seksuele handelingen.

Vroeger werden mensenhandelaren “Loverboys” genoemd. Van loverboys bestond lange tijd het beeld dat ze hun slachtoffers verliefd laten worden en overladen met cadeaus om vervolgens na maanden beetje bij beetje hun slachtoffers te dwingen of manipuleren tot het verrichten van seksuele handelingen met anderen. Dat beeld is verouderd en deze werkwijze komt eigenlijk steeds minder vaak voor.

Soms worden mensenhandelaren nog steeds wel loverboys genoemd. Wij gebruiken die term niet zo graag meer en proberen daarom zoveel mogelijk te spreken over mensenhandelaren.

Online

Mensenhandelaren zijn ook online aanwezig. Ze zoeken contact via social media als Instagram, Snapchat en Tiktok, via jongerenwebsites, chatsites en spelletjessites. Dit doen ze door berichtjes te sturen of reacties te posten en wachten af wie er reageert. Met die jongeren hebben ze dan intensief contact, proberen een vertrouwensband te krijgen en zoeken de grenzen van de ander op. Wanneer de mensenhandelaar dan vervolgens chantagemateriaal heeft, dwingt hij zijn slachtoffers om seksuele dingen te doen met anderen.

Mensenhandelaren maken vaak gebruik van geweld en chantage. Wanneer ze een naaktfoto van een meisje hebben of een filmpje waarop een jongen seks heeft met een klant, dreigen ze dit openbaar te maken als het meisje of de jongen niet meer langer wil werken voor de mensenhandelaar. De angst dat dit daadwerkelijk gebeurt, zorgt ervoor dat het meisje of de jongen geen afstand van de mensenhandelaar kan doen.

Jongens als slachtoffer?

Ja zeker. Hoewel er meer meisjes slachtoffer zijn van mensenhandelaren, zijn er absoluut ook jongens die door mensenhandelaren worden misleid. Er zijn echter minder jongens in beeld en bekend bij de hulpverlening. Hoe komt dat? Jongens zien zichzelf vaak niet als slachtoffer en vragen meestal niet zo makkelijk om hulp.

Ben je zelf een jongen en wil je hier graag over doorpraten met Qpido? Dat kan! Je kan met ons bellen of Whatsappen* op 06-29338064. Anoniem chatten kan ook. De chat open op dinsdag van 15.00 – 17.00 en donderdag van 19.00 – 21.00.

* Let op: Als je ons via Whatsapp benadert kunnen we niet ingaan op de inhoud, wel kan er een belafspraak gemaakt worden.

[foto: eo.nl]

Zijn er ook vrouwelijke mensenhandelaren?

Er zijn inderdaad ook meisjes en vrouwen die proberen anderen seksueel uit te buiten of de prostitutie in te lokken. Ook zij doen dit in ruil voor geld of goederen. Een vrouwelijke mensenhandelaar is vaak zelf slachtoffer van een mannelijke mensenhandelaar of groep mensenhandelaren (geweest). De mensenhandelaar heeft haar dan zover gekregen dat zij meedoet aan zijn criminele activiteiten en ook slachtoffers ‘regelt’. Soms kiest een vrouw hier zelf ook voor, omdat zij er een “mooie business” in ziet.

Hoe strafbaar zijn mensenhandelaren?

Mensenhandel is strafbaar. Activiteiten van mensenhandelaren vallen onder het Wetboek van Strafrecht. Mensenhandelaren die jongeren onder de 18 jaar dwingen tot prostitutie, kunnen tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen. Vaak komt het echter niet tot een veroordeling, omdat de wet in Nederland voorschrijft dat een mensenhandelaar op heterdaad betrapt moet worden en dat gebeurt zelden. Ook vinden veel slachtoffers het eng om met de politie te praten of durven zij geen aangifte te doen, waardoor de politie geen onderzoek kan doen. Vaak maakt een mensenhandelaar ze bang voor de politie of voor de gevolgen die het kan hebben als zij met de politie praten. Een mensenhandelaar kan dan bijvoorbeeld zeggen dat hij zijn slachtoffers dood maakt als zij met de politie praten.

[foto: spons.nl]

  • Stel (anoniem) je vraag over loverboys
  • Jouw vraag is veilig bij ons
  • We helpen direct als dat nodig is
Sluiten