Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Thema

Seksueel misbruik

Dat mag niet gebeuren!

Kies je doelgroep:

Wat is seksueel geweld?

Wanneer iemand seksuele handelingen verricht onder druk van iemand anders en dat liever niet wil, is dat seksueel geweld of seksueel misbruik.

Het slachtoffer is degene die dit overkomt; de pleger is degene die seksueel geweld gebruikt of iemand seksueel misbruikt. Seksueel geweld of misbruik is er in verschillende vormen.

We hebben het bij seksueel geweld of misbruik niet over een misverstand of miscommunicatie wanneer jongeren seksueel aan het experimenteren zijn met elkaar. We gaan er hier echt van uit dat de dader misbruik maakt van een machtspositie om bij het slachtoffer voor elkaar te krijgen wat hij of zij wil, onder druk of dwang. 

In sommige gevallen kan seksueel geweld of misbruik plaatsvinden, terwijl een slachtoffer niet per se wordt bedreigd. Het slachtoffer kan het gevoel hebben geen kant op te kunnen, het gevoel hebben dat hij of zij wel moét. Dat kan een reden zijn voor het slachtoffer om geen “nee” te durven zeggen tegen de dader. In andere gevallen kan het slachtoffer ook niet beter weten of het misbruik op een manier aangenaam vinden. Misschien weet het slachtoffer niet dat hij of zij slachtoffer is. 

 

Verschillende vormen

Wanneer iemand wordt gedwongen om zich te laten aanraken bij de penis, borsten of vagina óf een ander op die plek(ken) aan te raken – zonder dat hij dat wil – heet dat aanranding.

Wanneer iemand tegen diens wil een ander moet pijpen, beffen (dat betekent allebei dat je  met je mond aan de penis of vagina van iemand anders likt, zuigt of sabbelt) of iemand anders zijn penis in de vagina of anus van de ander stopt of iemand wordt gedwongen om zijn penis in iemand anders te stoppen, heet dat verkrachting.

Wanneer iemand zichzelf op een seksuele manier moet aanraken omdat iemand anders dat zegt, noemen we dat dwang. Een voorbeeld: iemand heeft een sexy foto of video van de ander in bezit en zegt “als je dit niet doet, dan stuur ik je foto door aan iedereen”. Het slachtoffer wordt dan door de dader gedwongen door middel van chantage. Dat kan in ‘real life’ gebeuren, maar ook online (bijv. op een chatsite).

Onder dwang van iemand anders porno moeten kijken, je moeten uitkleden of seksuele dingen moeten zeggen zonder dat je dat wilt, valt ook onder seksueel geweld/misbruik.

Dit kan één keer gebeuren of soms gebeurt het meerdere keren. Meestal (in 85% van de gevallen) is degene die seksueel misbruik pleegt een bekende van het slachtoffer.

[Foto: nu.nl]

Erover praten

Mensen die seksueel geweld/misbruik hebben meegemaakt vinden het vaak moeilijk om daarover te praten. Ze denken of voelen dat het hun eigen schuld is, ze schamen zich of willen niet meer aan die nare herinneringen denken.

Toch is erover praten heel belangrijk, omdat zo’n gebeurtenis vaak heel traumatisch is. Mensen met trauma kunnen slaap- of concentratieproblemen hebben en last hebben van angsten en boosheid. Ook de gebeurtenis steeds opnieuw beleven hoort bij trauma. Praten – misschien met een hulpverlener of psycholoog – kan het leven weer een stuk fijner maken, nu en in de toekomst. Praten kan met een vriend of vriendin, een huisarts of een andere vertrouwenspersoon (denk aan een leraar of lievelingstante of oom).

Het is voor ouders en professionals heel erg belangrijk om bij vermoedens van seksueel geweld of misbruik vragen aan de jongere te durven stellen!

Heb jij zelf seksueel geweld of misbruik meegemaakt en wil je hier graag over doorpraten met Qpido? Dat kan! Je kan met ons bellen of Whatsappen* op 06-29338064. Anoniem chatten kan ook. De chat open op dinsdag van 15.00 – 17.00 en donderdag van 19.00 – 21.00.

* Let op: Als je ons via Whatsapp benadert kunnen we niet ingaan op de inhoud, wel kan er een belafspraak gemaakt worden.

Het verwerkingsproces

Als slachtoffers van seksueel geweld/misbruik ervoor kiezen om te praten over wat hen is overkomen met bijvoorbeeld een hulpverlener of psycholoog, dan komt er veel los. De gebeurtenis wordt besproken en misschien wordt er aangifte gedaan bij de politie. Als het slachtoffer een trauma heeft, wordt daar ook aan gewerkt. Het slachtoffer komt dan in een verwerkingsproces. Dat proces bestaat uit verschillende fases.

1) Zorgen dat het slachtoffer veilig is
Dit betekent dat het slachtoffer niet meer onder druk staat van de dader. Zowel fysiek (bijv. dat de dader het slachtoffer niet meer kan aanraken) als psychisch (het slachtoffer heeft niet meer het gevoel dat de dader hem/haar iets aan kan doen).

2) Het slachtoffer gaat proberen te begrijpen wat er nou écht is gebeurd
Wat voor soort seksueel geweld was het precies? In deze fase ligt de nadruk niet op emoties die het slachtoffer voelt; de gebeurtenis wordt ontleed zoals een zin wordt ontleed bij Nederlands.

3) In deze fase wordt de gebeurtenis door het slachtoffer emotioneel verwerkt
We noemen dat het rouwproces. Alle gevoelens die het slachtoffer heeft na deze gebeurtenis, mogen besproken worden.

4) Het slachtoffer krijgt het gevoel dat hij/zij de gebeurtenis stukje bij beetje achter zich kan laten
Angst voor de dader zal verdwijnen en de gebeurtenis zal het dagelijkse leven van het slachtoffer niet meer beïnvloeden. Het slachtoffer krijgt weer zin om sociaal te doen en gaat zich veiliger voelen. Het slachtoffer kan en durft weer vooruit te kijken.

De juiste hulp

Er zijn verschillende manieren om een trauma te verwerken. We zijn allemaal verschillend en daarom is er een gevarieerd aanbod. De juiste manier om een trauma aan te pakken kan dus even zoeken zijn. Een huisarts kan helpen met de juiste hulp te vinden en ook Qpido kan adviseren in het zetten van de juiste stappen.

Heb jij zelf seksueel geweld of misbruik meegemaakt en wil je hier graag over doorpraten met Qpido? Dat kan! Je kan met ons bellen of Whatsappen* op 06-29338064. Anoniem chatten kan ook. De chat open op dinsdag van 15.00 – 17.00 en donderdag van 19.00 – 21.00. Je mag ook mailen naar info@qpido.nl.

* Let op: Als je ons via Whatsapp benadert kunnen we niet ingaan op de inhoud, wel kan er een belafspraak gemaakt worden.

 

Het Centrum seksueel geweld is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor consult, advies en begeleiding voor slachtoffers van seksueel misbruik en hun naasten. Hier kun je direct terecht wanneer je recent seksueel misbruikt bent. Bel bij spoed: 0800-0188.
Het Centrum seksueel geweld biedt medische hulp, maar ook forensische en psychische ondersteuning. Zij kunnen doorverwijzen of zelf behandelen. Bijvoorbeeld wanneer het risico op soa’s of een zwangerschap bestaat naar aanleiding van het seksueel misbruik. Ze kunnen ook tips geven over het veilig stellen van bewijsmateriaal en hierin een rol spelen.

Hieronder nog een lijst met organisaties waar slachtoffers, ouders en professionals goed terecht kunnen:

  • Anoniem chatten kan op maandag tussen 19.30 en 21.30 en donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur
  • Direct hulp nodig? Centrum Seksueel Geweld is 24/7 bereikbaar: 0800-0188
  • Voor meer info en advies bel je mail of bel je met Qpido
Sluiten