Hulp nodig of een vraag?

Whatsapp: 06 2933 8064

Hulp nodig of een vraag?

Ga naar de chat
Meest gezocht:
Thema

Sexting & Grooming

Seksueel veilig online

Kies je doelgroep:

Het delen of verspreiden van seksueel getinte berichten via mobiele telefoons (bijv. via whatsapp en snapchat) of computer heet Sexting. Dit kan gaan om foto’s, video’s of tekstberichten. Daar komt ook het woord Sexting vandaan: Sex en Texting (tekstbericht sturen).

Spannend, maar…

Sexting kan spannend zijn, dat begrijpen wij. Maar als een foto of video in handen komt van een ander, ben je de controle kwijt. Het kan gebeuren dat iemand het doorstuurt en dat een foto of video bij mensen terecht komt waarvoor het niet bestemd was. Of zelfs op het internet belandt, waar het niet gemakkelijk vanaf te krijgen is. Niet alleen is dat heel naar voor de persoon op de foto of video; seksueel getint beeldmateriaal van een andere persoon verspreiden die nog geen 18 jaar is, is strafbaar, ook voor jongeren.

Grooming; online kinderlokken

Grooming gebeurt via bijvoorbeeld social media of chatsites. Groomers zijn vaak volwassenen, die doen alsof ze een jonger iemand zijn. We noemen het ook online of digitale kinderlokkers. Door veel contact te zoeken, bouwen ze een band op met een jongere. Hoe meer de jongen of het meisje de Groomer vertrouwt, hoe groter de kans dat de jongere doet wat de Groomer vraagt. Bijvoorbeeld seksueel getinte handelingen voor de webcam. Of elkaar zelfs ontmoeten in het geheim.

 

Ook loverboys groomen…

Een ander soort Groomer is de Loverboy. Loverboys gaan online op zoek naar jongeren die ze gedwongen seks kunnen laten hebben met andere personen. Loverboys verdienen daar geld mee of krijgen er producten in ruil voor terug (bijv. drugs of luxegoederen zoals sieraden).

Wil je meer lezen over loverboys? Klik op de roze pijl aan de rechter kant.

Praat verder
  • Voor informatie over het thema Sexting & Grooming
  • Altijd in vertrouwen het gesprek aangaan en je gegevens blijven anoniem
  • Directe ondersteuning als dat nodig is
Sluiten