Het delen of verspreiden van seksueel getinte berichten via mobiele telefoons (bijv. via Whatsapp en Snapchat) of computer heet Sexting. Dit kan gaan om foto’s, video’s of tekstberichten. Daar komt ook het woord Sexting vandaan: Sex en Texting (tekstbericht sturen).
Sexting kan spannend zijn en maakt onderdeel uit van het experimenteren met seksualiteit. Als je met iemand aan sexting doet, omdat jullie het allebei willen, het leuk vinden, niemand iets moet of de ander onder druk zet, is er niets mis met sexting. Veel volwassenen kunnen dit een beetje eng vinden, omdat ze bang zijn dat de foto’s of filmpjes doorgestuurd worden en willen het daarom verbieden. Het is beter om hierover met elkaar in gesprek te gaan en afspraken te maken over je veilig aan sexting kan doen. Belangrijk hierbij is om af te spreken dat al het materiaal wat van een ander ontvangt alleen voor jou is en je het nooit zal doorsturen aan anderen.
Als je op aan sexting gedaan hebt, omdat je het allebei leuk vond en wilde, mag je ervan uit gaan dat de ander jouw foto’s of video’s niet doorstuurt aan anderen. Als diegene dat toch doet, noemen we dat shamesexting of exposen. De foto of video komt dan bij mensen terecht waarvoor het niet bedoelde was. De foto of video kan zelfs op het internet belanden, waar het niet gemakkelijk vanaf te krijgen is. Dit kan bijvoorbeeld via Whatsappgroepen, via Telegram of expose accounts op Instagram. Dat is heel naar voor de persoon die op de foto of video staat. Stuur daarom nooit naaktfoto’s of -video’s door, maar hou ze voor jezelf of verwijder ze. Ontvang je toch een naaktfoto of -video van iemand anders? Spreek diegene er dan op aan.
Seksueel getint beeldmateriaal van een andere persoon verspreiden die nog geen 18 jaar is, is strafbaar. ook voor jongeren!
Grooming gebeurt via bijvoorbeeld social media of chatsites. Groomers zijn vaak volwassenen, die doen alsof ze een jonger iemand zijn. We noemen het ook online of digitale kinderlokkers. Door veel contact te zoeken, bouwen ze een band op met een jongere. Hoe meer de jongen of het meisje de Groomer vertrouwt, hoe groter de kans dat de jongere doet wat de Groomer vraagt. Bijvoorbeeld seksueel getinte handelingen voor de webcam. Of elkaar zelfs ontmoeten in het geheim. Het doel van een groomer is vaak seksueel misbruik maken van de kinderen met wie de groomer contact heeft.
Een ander soort Groomer is de mensenhandelaar. Mensenhandelaren gaan online op zoek naar jongeren die ze gedwongen seks kunnen laten hebben met andere personen. Mensenhandelaren verdienen daar geld mee of krijgen er producten in ruil voor terug (bijv. drugs of luxegoederen zoals sieraden).
Wil je meer lezen over loverboys? Klik op de roze pijl aan de rechter kant.
Sextortion is een manier waarop slachtoffers worden gechanteerd met naaktfoto’s of -video’s die de ander van hen heeft. Degene die chanteert kan dreigen met het verspreiden van de foto’s of video’s als degene die erop afgebeeld staat niet meer foto’s of video’s stuurt, seksuele handelingen verricht bij de chanteur of geld of spullen aan de chanteur geeft. Ook dit is strafbaar!
Ben jij slachtoffer van shamesexting, grooming of sextortion en wil je hier graag over doorpraten met Qpido? Dat kan! Je kan met ons bellen of Whatsappen* op 06-29338064. Anoniem chatten kan ook. De chat open op dinsdag van 15.00 – 17.00 en donderdag van 19.00 – 21.00. Je mag ook mailen naar info@qpido.nl.
* Let op: Als je ons via Whatsapp benadert kunnen we niet ingaan op de inhoud, wel kan er een belafspraak gemaakt worden.